Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojilice
  • 29.05.2020. 07:30

Pčelama je potrebna i voda: Obezbedite im pojilice blizu košnice

Važno je da pčelama obezbedimo svežu, čistu vodu koja im je potrebna do poslednjeg izleta pred zimu.

Foto: Depositphotos/Alexthq (ilustracija)
  • 2.324
  • 78
  • 0

Svakom pčelaru važno je da su njegove pčele zdrave i jake, a kako bi one zaista to i bile, osim hrane, potrebno je da im obezbedite svežu, pitku vodu, najčešće iz nekog oblika pojilice. Osim što je koriste za rashlađivanje, regulišu temperaturu košnice, rastapaju kristalizovani med, a potrebna je naravno i za uzgoj legla.

Pojilicu bi trebalo da postavite već na početku proleća kada pčele postaju aktivne pa sve do poslednjeg izleta pred zimu. 

Higijena pojilice najbitnija za zdravlje pčela

Kao što i vi sami perete svoje čaše nakon što ste iz njih pili, tako je potrebno očistiti i pojilice za pčele. Često može da se desi da pčelar zaboravi da promeni vodu pa se na ivicama nakupe alge. Tada je potrebno dobro oprati posudu i staviti čistu vodu

Isto tako, važno je da se voda što češće menja jer osim pčela na nju dolaze i razni drugi insekti, pogotovo komarci za vreme vrućeg vremena, a ako vide da je voda ustajala, položiće u nju jajašca. 

Pčelarski radovi krajem maja i u junu

Ako ste pojilice na vreme postavili, pčele su se već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju redovno da ih posećuju. Može da se dogodi da je nisu primetile pa onda u nju dodajte malo razređenog meda, šećera ili šećernog sirupa, kako biste ih privukli. 

Čim primetite da su se pčele navikle, prestanite sa dodavanjem i ostavite im samo vodu, jer će se u suprotnom navići i med u tom obliku unositi u košnice i mešati sa prirodnim. 

Kako napraviti pojilicu?

Postoje različite vrste higijenskih pojilica, ali one najčešće napravljene iz kućne radinosti su od staklenih tegli, kanti ili kanistera. 

Najjednostavniji način, ako ćete što češće menjati vodu, jeste da je sipate u veliku posudu, poput lavora i na sredinu stavite veći kamen ili ciglu na koju će pčela prvo sleteti jer bi u suprotnom direktno uletela u vodu, ukvasila krila, a moguće i utopila se.

Evo još jednog vrlo jednostavnog načina za izradu pojilice (Foto: Julijana El Omari)

Jedan od načina je da na kanti od boje koja na vrhu ima ojačane ivice, sa komorama, izbušite rupice sa unutrašnje strane. Nakon toga, kantu napunite vodom i dobro zatvorite poklopcem. Okrenite je i postavite na stabilno postolje od cigli, blokova i slično. Kako pčele budu pile, tako će dolaziti nova voda. 

Čvrsto i mobilno

Ako želite nešto kvalitetnije, bolje i mobilno, diplomirani inženjer agronomije Davor Brečak opisao je kako se pravi pojilica od tegli. Za nju je potrebna i konstrukcija na koju ćete moći da postavite više njih. Možete da je napravite od stare automobilske gume koju ćete da ispunite betonom ili da stavite cev od gvožđa sa nosačima.  

Kada i kako zameniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Tegle se napune vodom i prekriju krpom gušćeg tkanja (bez poklopca), okrenu se naopako i postave u već napravljene nosače.

"Pritisak na površini sprečava vodu da iscuri iz boce, a pčelama omogućava nesmetan pristup i one bez problema piju i/ili sakupljaju. S obzirom na to da one za vreme leta na pojilište lete nisko, a prilikom uzimanja vode vise, ne balegaju po krpi i pojilici, već izmet pada ispod pa ne postoji opasnost od prenosa bolesti", objašnjava Brečak i dodaje da ovakvu pojilicu možete prenositi po potrebi. 

Svi oni koji nisu za ručno pravljene pojilice, uvek mogu da ih kupe.

Pošto je pčela jako važan insekt u našem ekosistemu, svako od nas u svom dvorištu ili balkonu može ovim vrednim životinjama da obezbedi izvor vode. 


Tagovi

Pčele Pojilice Voda Uradi sam Košnica Šećer Napraviti pojilice Voda za pčele


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!