Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 12.07.2018. 12:30

Pčelari sa juga Srbije: Edukacijom protiv neonikotinoida

Pčelari sa juga naše zemlje već su korak ispred evropskih regulativa, jer su pravovremenom edukacijom i dogovorima sa poljoprivrednicima rešili pitanje upotrebe štetnih insekticida i pesticida.

Foto: Pixabay / esiul
  • 186
  • 16
  • 0

Pčelari sa juga naše zemlje već su korak ispred evropskih regulativa, jer su pravovremenom edukacijom i dogovorima sa poljoprivrednicima rešili pitanje upotrebe štetnih insekticida i pesticida. Redovno, sredinom marta, organizuju radionice za voćare, kako bi ih obučili kada mogu da prskaju voće, a da to ne šteti ni pčelama, ni voću.

"Sa prskanjem voća nemamo probleme, jer kod nas u Babušnici ima mali broj kompleksa voćnjaka. To uglavnom radimo dogovorno, pošto se poznajemo. Kada prskaju, prskaju pred mrak i kad je precvetalo voće, kad ga ne posećuje neka pčelica, onda ih prskaju. Nisam imao značajnijih problema", kaže za Južne vesti Ljuba Ristić.

Evopski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji dobar, ali ga treba primeniti

Poblema sa prskanjem pčelari imaju samo sporadično u Prokuplju. Kako smatra Vukić Joksimović, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji, iako sveobuhvatan, ne sprovodi se kako treba:  "Zakon je izuzetno dobar, ali treba da se primeni. Primenu bi trebalo da kontrolišu organi inspekcije, kojih je mali broj na velikom terenu, pa teško mogu da postignu da kontrolišu ko i šta tretira".

Gde prijaviti sumnju na trovanje pčela pesticidima?

Poljoprivrednici na crno nabavljaju neonikotinoide

Primena pesticida je moguća samo na način na koji neće štetiti pčelama. Kako kažu u  Savezu pčelarskih organizacija Srbije, ukoliko dođe do kršenja zakona, kazne su velike:

"Problem kod nas je u tome što brojni poljoprivrednici na crno nabavljaju neonikotinoide i nestručno tretiraju seme poljoprivrednih kultura ogromnim dozama neonikotinoida, što će ubiti pčele koje budu posećivale njihovu parcelu. A pčelari ne mogu znati koja je takva parcela pre nego što do trovanja dođe, jer se radi o tajnim akcijama".


Izvori

Južne vesti


Tagovi

Neonikotinoid Pčele Prskanje Pesticidi Prokuplje Babušnica SPOS Ljuba Ristić Vukić Joksimović Zakon o sredstvima za zaštitu bilja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer