Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i pesticidi
  • 01.01.2020. 14:00

Pčele su ugrožene najviše pesticidima

Upotreba pesticida najviše ugrožava pčele dok se sa druge strane oni moraju koristiti u prskanju komaraca i krpelja iz vazduha. Ipak, preventivne mere smanjile su trovanje pčela pre primene pomenutih sredstava i to uz pomoć nadležnih organa i udruženja pčelara.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 358
  • 15
  • 0

Dobra komunikacija i povezanost udruženja pčelara i nadležnih službi bila je ključna u smanjenju trovanja pčela, navodi načelnik Fitosanitarne inspekcije za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, Nenad Milojević.

"Fitosanitarna inspekcija za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede ima dobru saradnju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije i ona je dovela do toga da je bilo manje trovanja na terenu i da inspekcija bude prisutnija", navodi on.

U 2020. veći broj inspektora

On najavljuje i da će u 2020. godini biti povećan broj inspektora u ovoj oblasti, kao i da će rad inspekcije na terenu biti pojačan.

"Imaćemo 14 novih inspektora, inspekcije će biti više prisutne na terenu i savetovati poljoprivredne proizvođače da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja i da imaju bolju saradnju sa organizacijom pčelara”, napominje Milojević.

Načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Uprave za veterinu, Zoran Ivanović navodi da sistem rada koji postoji nekoliko godina unazaddobro funkcioniše.

Zaštita pčela interes svih poljoprivrednika

"U situacijama kad je neophodno i kad dođe do trovanja, Uprava za veterinu sa Savezom pčelara, radi na podizanju javne svesti, a kampanja, odnosno informisanje, o tome mora da traje neprekidno. Mehanizmi funkcionišu dobro, kao i obe inspekcije", poručuje Ivanović.

Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija reaguju odmah kada dođe do trovanja pčela i izlaze na teren, a do masovnog pomora dolazi pre svega zbog upotrebe pesticida, dodaje on.

Predsednik Odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Miloš Bogdanović saglasan je da pomor pčela izazivaju prvenstveno prskanja komaraca i krpelja i neadekvatna zaštita bilja.

"Savez pčelarskih organizacija učestvuje u četvorogodišnjem projektu zahvaljujući konkursu NALED-a koji se odnosi na zaštitu pčela od trovanja. Godine 2019. organizovane su akcije, okrugli stolovi, štampani edukativni posteri kako bi se podigla svest o značaju zaštite pčela", naveo je on nakon konferencije na kojoj su predstavljeni godišnji rezultati po pitanju trovanja pčela i preduzete mere.

Pokrenuta inicijativa potpisivanja Deklaracije o zaštiti pčela

Kako bi pčelari bili edukovani o upotrebi pesticida, početkom decembra 2019. godine, pokrenuta je inicijativa potpisivanja Deklaracije o zaštiti pčela. Cilj ove Deklaracije je takođe ukidanje prskanja komaraca i krpelja onim sredstvima koja mogu da dovedu do trovanja pčela, ali i aktiviranje opština u sprovođenju mera kojima će se raditi na pravilnoj upotrebi pesticida.

Pokrenuta kampanja za očuvanje pčela u Srbiji

"SPOS i NALED pokrenuli su i onlajn peticiju za sve građane koji žele da podrže borbu za očuvanje pčela. Pozivam sve ljubitelje prirode da se uključe u akciju zaštite pčela i potpišu peticiju jer time štitimo sebe i budućnost. Poljoprivrednici bi zimski period trebalo da iskoriste i informišu se o pravilnoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja", dodao je on.

Nenad Portić iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije, napomenuo je da mora da se radi na podizanju svesti o pravilnoj upotrebi pesticida.

"Savez pčelarskih organizacija Srbije u toku 2019. godine počeo je projekat sa NALED-om, USAID-om i Republičkim sekretarijatom za javne politike. Važno je da se pojača svest o pravilnoj i kontrolisanoj upotrebi pesticida, informacije su doprele do poljoprivrednika i nadamo se da će im biti od značaja", naveo je on.

Izumiranje pčela sve veći problem za čovečanstvo

Na godišnjem nivou, pčele u Srbiji doprinose poljoprivredi sa 226 miliona evra, odnosno, 556 evra po košnici, procena je Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Međutim, u našoj zemlji 59 gradova i opština sprovodi prskanje komaraca i krpelja iz vazduha i sa zemlje, čime ugrožava pčele i doprinosi njihovom trovanju i pomoru, a 11 gradova i opština tretira komarce i krpelje samo iz aviona što iziskuje primenu veće količine pesticida, navodi se u istraživanju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) koje je deo projekta Javno - privatni dijalog za razvoj, koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a uz podršku USAID-a, piše Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pčele Pesticidi Ugrožavanje pčela Zaštita pčela Nenad Milojević Zoran Ivanović Miloš Bogdanović Nenad Portić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.