Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupljanje pčelinjeg otrova
  • 28.12.2017. 12:15

Pčelinji otrov unosniji od meda

Naši pčelari ovaj proizvod prodaju farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama iz SAD-a.

Foto: Remus Pereni / Flickr
  • 851
  • 61
  • 0

Posao koji donosi više novca od proizvodnje meda je - skupljanje pčelinjeg otrova (apitoksina). To je smeša organskih kiselina i različitih histamina. Naši pčelari ovaj proizvod prodaju farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama iz SAD-a, a cene se kreću od 70.000 do 100.000 dolara za kilogram.

Kompanije pčelinji otrov koriste za skupe kreme protiv bora, za botoks, u proizvodnji lekova za kardiovaskularne i reumatske bolesti, kao i za lekove za više od 40 najtežih vrsta autoimunih bolesti. S obzirom na to da je u pitanju veoma skup proizvod, zainteresovanih domaćih kompanija još uvek nema.

Pionirski poduhvat

Toplica Đorđević iz Svrljiga, predsednik Udruženja pčelara iz ovog kraja, pčelinji otrov je počeo da skuplja pre tri godine.

"Ovo je pionirski poduhvat, kojim se bavi veoma mali broj pčelara. Nas u Svrljigu ima najviše, desetak. Zakonski nisu regulisani ni proizvodnja ni promet pčelinjeg otrova, zbog čega smo prinuđeni da preko Bosne šaljemo pakete otrova u Ameriku. Za 100 grama otrova dobije se oko 7.000 američkih dolara", prenosi Blic Đorđevićeve reči.

Pčelinjim otrovom do zdravlja i dodatnih prihoda

Proces sakupljanja otrova nije lak

Proizvodnja pčelinjeg otrova traje 45 minuta, a da bi se dobio jedan gram, potrebno je 15 pčelinjih društava, koje moraju 1.000 puta da ubodu. Procedura nije ni malo laka.

"Uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova se sastoji od rama sa žicama, ispod kojih se nalazi staklena ploča. Uređaj se u početku namaže medom, kako bi privlačio pčele, i postavi se ispred košnica. Kroz žice se propušta struja napona 9-12 vati u trajanju od pet do šest sekundi, zatim se pravi pauza od pet, šest sekundi i ponavlja proces pet do šest puta. Čim prva pčela izbaci otrov, ona izbacuje i feromon uzbune, koji uznemirava i privlači ostatak društva. Kapljice padaju na staklenu ploču, odakle se otrov kasnije sakuplja", objašnjava Toplica.

Dodaje da se sa ploča, na kojima pčele ostavljaju lekovitu supstancu, skidaju kristali otrova i čuvaju na temperaturi između minus 80 i 115 stepeni.

Foto: Remus Pereni / Flickr


Izvori

Blic


Tagovi

Toplica Đorđević Svrljig Pčelinji otrov Med Kozmetičke kompanije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.