Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 02.04.2019. 19:00

Pomor pčela u Pomoravlju zbog nepropisnog korišćenja pesticida

Porodica Jelić iz Miokovaca kod Čačka ostala je bez polovine svog pčelinjaka zbog trovanja pčela, pa je blizu 20 društava uništeno.

Foto: Bigstock/ Pahis
  • 421
  • 372
  • 0

Pčelari u Pomoravlju suočavaju se s pomorom pčela koje su, kako kažu, otrovane zbog ljudskog nemara i nesavesnog prskanja voća pesticidima, prenosi Prva TV.

S druge strane stručnjaci podsećaju da je zakonom zabranjeno prskanje voća u vreme cvetanja preparatima koji su otrovni za pčele. Ipak ni to nije dovoljno da se spreči trovanje pčela. 

Darko Ocokoljić sa 17 godina ima isto toliko košnica

Prošle godine imao tonu meda a ove 100 kilograma 

Dobrosav Jelić kaže da je štetu na pčelinjaku primetio pre nekoliko dana kada je pregledao košnice i navodi da je odmah posumnjao da je to zbog prskanja. Njemu će kako je rekao trebati mnogo vremena da se pčele oporave, a onda će izgubiti i na voću i na količini meda. "Po košnici sam imao 60.000 pčela, a posle ovog pomora oko 25.000”, rekao je Jelić za Prvu TV.

Prošle je godine iz 20 košnica prikupio oko tonu meda, a ove godine ne očekuje više od 100 kilograma.

Bespovratna sredstva za pčelare

Prskanje voća obavljati noću

Predsednik Udruženja pčelara Čačka Sveto Stamenković kaže da je zakonom zabranjeno korišćenje preparata koji su otrovni za pčele u vreme cvetanja voćaka. Po njegovim rečima treba sačekati da voćke precvetaju i da u voćnjaku nema procvetalog korova, pa onda sprovesti tretiranje. 

On savetuje da se prskanje voća obavlja isključivo noću. Tada nema isparenja, nema gubitaka, a ono što je najvažnije, pčele su zaštićene.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Med Pomor pčela Sveto Stamenković Dobrosav Jelić Košnice


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.