Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Septembar i pčele
  • 10.09.2022. 12:00

Radovi u pčelinjaku u septembru mesecu

U pčelarstvu važi pravilo: Viša cena uzimljavanja = brži i jeftiniji prolećni razvoj zajednica.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 1.417
  • 96
  • 0

Iako se najčešće pčele same najbolje pripreme za zimu, ne mora uvek biti tako. Pčelar neretko mora da učestvuje u uređenju/premeštanju legla odnosno unutrašnjosti pčelinje zajednice prilikom priprema za zimske mesece. Premeštanjem legla usmerava se zajednica na kojem će se delu košnice pčele uklupčati dolaskom zime. Prema "snimljenom" stanju radi se novi raspored u košnici, a tom prilikom dobro je pregledati i same stranice košnice.

Radovi na pčelinjaku privode se kraju, kao i prihrana, ali nastavlja se kontrola i borba protiv varooze. Slabe zajednice, one u kojima pčele zauzimaju manje od četiri do pet okvira trebalo bi da pripoji jačima. Slabe će teže prezimiti i ne pripojimo li ih, mogli bi da ih izgubimo. Samo pripajanje možemo uraditi preko novinskog papira, a selekciju matice prepuštamo pčelama, čime će opstati jača i sposobnija.

Prihranu u cilju stvaranja zaliha, ukoliko ju iz određenih razloga nismo završili do kraja avgusta, možemo obaviti i u ovom mesecu, jasno prateći vremensku prognozu i zavisno od toga gde se nalazi naš pčelinjak.

Voskov moljac 

Za zimu pčele bi trebalo da uđu sa barem 15 kg hrane, tako će zajednica na dva nastavka težiti 38-40 dok ona na jednom nastavku 28-30 kg. Višak hrane ne brine pčele, a ne bi trebalo brinuti ni pčelare. Više hrane prilikom ulaska u zimu, manje je brige tokom zime i na proleće.

Zimska priprema košnica - kada treba početi?

U pčelarstvu vredi ona: viša cena uzimljavanja = brži i jeftiniji prolećni razvoj zajednica. Idealna prihrana odnosno preciznija dopuna zaliha bila bi zamena praznih okvira uskladištenim prolećnim ili bagremovim medom, jasno ako smo na proleće razmišljali o zimi.

Prednosti takve dopune hrane su višestruke. Kao prvo pčele se ne zamaraju preradom industrijskog šećera, a drugo takvu dopunu možemo napraviti i zadnjeg lepog dana pre zime.

Staro saće najbolje je odmah kod pregleda odvojiti i tokom zimskih meseci pretopiti jer takvo će u protivnom uništiti voskov moljac. Mlado saće koje imamo nameru sačuvati za proleće smeštamo u prazne nastavke. Prazne nastavke možemo naslagati jedan na drugi i ostaviti ispod nadstrešnice.

Nadstrešnica bi trebalo da bude u hladu na severnoj strani. Voskov moljac nije aktivan na temperaturama ispod 10°C. U startu kad su još malo visoke možemo u svaki red položenih nastavaka staviti jednu sumpornu traku (ima ih u svim poljoprivrednim apotekama) ili jednostavno mravlju kiselinu (nerazređenu) otprilike 0,5 litara po redu nastavaka. Potraju li više temperature, posudu sa mravljom kiselinom dopunimo ili stavimo novu sumpornu traku.

Više zaliha, veći komfor pčelama 

Nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da se dolaskom hladnijih dana broj pčela u košnici smanjuje u odnosu na prolećno-letnje mesece. Nasuprot tome broj varroe se povećava, ako krajem avgusta ili početkom septembra ne počnemo sa tretmanom protiv varooznosti pčela. Lako se može desiti da pokoju jako napadnutu zajednicu izgubimo i pre nego smo ušli kalendarski u zimu. Napuštanje košnice sa jako varooznim pčelama i nakon toga grabež u istoj nije nimalo ugodna pojava ma koliki broj zajednica posedujemo.

Svaka zdrava pčelinja zajednica sa dovoljnim zalihama hrane, vratiće uložena sredstva tokom sezone i nekoliko puta ma koliko utrošili na nju i to treba imati u vidu prilikom uzimljavanja.

Treba da znamo da zalihe na kojima pčele prezimljavaju nisu samo med i polen, već one predstavljaju i masno proteinsko tkivo kod "zimskih" pčela. Upravo se to tkivo koristi kod prihrane prvih prolećnih legla nakon uspešnog prezimljavanja. Više zaliha unutar košnica prilikom uzimljavanja pruža pčelama veći komfor prilikom prehranjivanja svog legla. Slobodnije izleću na pročisne letove za vreme retkih toplijih zimskih dana i tako dalje.


Tagovi

Uzimljavanje Priprema za zimu Varroa Septembar u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.