• Cena meda
  • 11.01.2021. 10:00

Rastu cene meda u maloprodaji, razlog - nestašica

Ovih dana bagremov med na kućnom pragu pčelara prodaje se za najmanje 1.000 dinara za kilogram, dok planinski livadski i lipov med koštaju 1.300 do 1.500 dinara, istražuje SPOS. 

Foto: Depositphotos/NoamArmonn
  • 1.319
  • 135
  • 0

Nestašica osnovnog pčelinjeg proizvoda ovih dana dovela je do podizanja cene meda u maloprodaji kod pčelara u celoj Srbiji, izveštava Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Podsetimo, dugogodišnji pčelar Vladimir Hunjadi u intervjuu za Agroklub rekao je da je po pitanju prinosa, svaka godina sve teža za pčele i sve je manje profitablina za pčelare. Kao najbolje godine proizvodnje pamti one pre 50, 60 godina, a poslednje tri su izuzetno loše. Ove je prema njegovim i procenama drugih pčelara, 80 odsto meda manje nego 2019.

Vladimir Hunjadi: Sve teže godine za pčele i manje profitabline za pčelare

Zbog toga je dana na tržištu ponuđeno jako malo ovog pčelinjeg proizvoda, a zalihe su sada već na izmaku.

Suncokretov i cvetni med - najjeftiniji

Ovih dana bagremov med se na kućnom pragu pčelara prodaje po ceni ne manjoj od 1.000 dinara za kilogram, dok se planinski livadski i lipov med prodaju po 1.300 do 1.500 dinara, istražuje SPOS. 

Suncokretov med, med od uljane repice, bagremčev i cvetni med imaju cenu ne manju od 800 dinara za kilogram. 

Što se tiče trgovina, kako navodi Savez, u ovoj nestašici "opet se uvlači sve i svašta", ali se nađe i bagremov med vrhunskog kvaliteta, po ceni od oko 1.800 dinara za kilogram. Na maloprodajnom mestu SPOS-ovog Pogona "Naš med" u TC Galerija u Beogradu na vodi bagremov med košta 1.550 dinara za kilogram. Planinski livadski i lipov med koštaju po 1.350 dinara, a cvetni med (mešavina suncokreta, lipe, livade i bagrema) 1.150 dinara.


Izvori

SPOS


Tagovi

Cena meda Bagremov med Cvetni med Livadski med Maloprodaja Prodaja sa kućnog praga SPOS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Pozdrav svima, Nedavno sam se preselio sa porodicom u Čačak i po prvi put u svom životu imam svoje malo parče zemlje na kome mogu da posadim nešto. Sadnju vole i moja deca pa su pre dve nedelje izrazila želju da bi voleli da pos... Više [+]