Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hvatanje rojeva
  • 10.06.2024. 10:30

Ruski nastavci za hvatanje rojeva pčela jednostavni su i laki za izradu

Ruski nastavak je priručni "alat" koji pčelari uglavnom prave sami i koriste ga kako bi tokom rojenja pčela privukli i uhvatili rojeve pre nego što odlutaju i nastane se na nekom nepoznatom mestu.

Foto: Antun Karlović
  • 285
  • 19
  • 0

Hvatanje, odnosno lov na rojeve, to zna svaki pčelar, nije samo jedna epizoda iz prakse pčelarstva, već kontinuitet koji se događa negde češće, a negde povremeno. Zajednica pčela u proleće povećava svoje leglo sve dok ne zauzme čitav dostupan prostor ili dok pčelinja matica ne dostigne maksimum svog kapaciteta u polaganju jaja.

U počecima se uzgaja samo radničko leglo, ali kako se zajednica širi i raste u snazi, pre ili kasnije započinje uzgoj legla trutova, čime se osiguravaju muške pčele u očekivanju rojenja. Konačno, kada leglo postane prepuno novih i nedavno rođenih mladih pčela, a saće dobro ispunjeno leglom, kad je u prirodi dostupan nektar u dovoljnoj količini, pčele počinju izgradnju nekoliko matičnih stanica i u njih se polažu jaja, što je svakako neizbežna instiktivna priprema za rojenje.

Rojenje pčela - zašto do njega dolazi i kako ga sprečiti?

Tačno vreme izlaska roja, kasnije kad se matica izlegne, u određenoj meri zavisi od vremenskih prilika i unapred ga je teško predvideti. Iako pčelari "gube" izlaskom roja, pre svega na medu, za svakog je to iznova poseban doživljaj. Posebno ako uspeju da ga uhvate i smeste u jednu praznu i za te namene pripremljenu košnicu.

Hvatanje rojeva je svugde u svetu slična procedura, baš kao i sprečavanje rojenja. Izraz "ruski nastavak" (Russian scion) možda i nije baš izraz iz ruske istorije na koji ste naišli, već je zapravo termin iz sveta pčela i pčelarstva. Deo pčelarske termiologije. Ruski nastavak je priručni "alat" koji pčelari uglavnom prave sami i koriste ga kako bi tokom rojenja pčela privukli i uhvatili rojeve pre nego što odlutaju i nastane se na nekom nepoznatom mestu.

Ta tradicionalna zamka funkcioniše tako što privlači prilikom izlaska takzvane "pčele izviđačice" koje traže novo mesto za smeštaj roja, a zatim ostatak roja sam ulazi u tu jednostavnu improvizovanu zamku.

Ruski nastavak, u stvari, deluje više kao "magnet za rojeve". Umesto da čeka pčele izviđačice, nastavak pokušava odmah da ih privuče čim napuste košnicu.

Kako funkcionišu ruski nastavci? 

Ruski nastavak je jednostavan za izradu i obično se izrađuje od drveta ili delova košnice. Ima oblik kutije sa otvorom napred i visi na otprilike dva i po metra iznad zemlje. Unutrašnjost nastavka se može natapati alkoholnim rastvorom propolisa, voskom i aromatičnim eteričnim uljima poput limunske trave. Miris, zajedno sa tamnim prostorom u unutrašnjosti nastavka, privlači pčele izviđačice koje traže novo gnezdo.

Ruski nastavci su otprilike ono što kod nas pčelari rade sa praznim košnicama stavljajući ih na istureno mesto u očekivanju da u njih uleti roj pčela. Dakle, pčelari znaju kako je ponekad rojeve nakon izlaska zavisno od lokacije pčelinjaka vrlo teško uočiti ili uhvatiti ako su visoko na drveću. Ako je teren kos, obrastao, pa i neravan, još i teže.

Nakon toga, ako ih i ulovite, dodatno ih treba samo smestiti u košnicu sa satnim osnovama i čekati da matica počne zaleganje jajašca što je garancija da im se sviđa novo stanište i da neće napuštati to mesto. 

Prednosti ruskih nastavaka 

  • Jednostavni su za izradu i upotrebu;
  • Ruski nastavci su relativno jeftini i lako se mogu napraviti kod kuće bez prevelikog znanja i bez previše alata;
  • Proaktivni pristup: Za razliku od tradicionalnih zamki za rojeve, ruski nastavci pokušavaju privući rojeve pre nego što odu dalje, što tada daje pčelaru veću šansu za hvatanje i smeštanje u košnicu;
  • Manje ometanja divljih pčela u prirodi jer ne remeti njihov prirodni sklad;
  • Tradicionalne zamke za rojeve mogu ponekad privući i nepoznate rojeve pčela;
  • Ruski nastavci su obično manje agresivni u privlačenju rojeva od onih u koje se ciljano stavljaju mamci za rojeve.

Nacrt za izradu Ruskog nastavka

Postoji mnogo nacrta i mera, stvar je improvizacije kao i kod npr "Top bar košnice". Jedno je svima zajedničk, a to je da se obično smešta nedaleko i ispred ulaza u pčelinjak, jedan ili ponekad više njih, zavisno od same veličine pčelinjaka.

Tradicionalni model je daska debljine do dva centimetra širine 20-30 cm i daske od 30-40 cm sa jednim okvirom sa izgrađenim saćem pričvršćenim u sredini, ponekad i obloženo vrećicom sa alkoholnim rastvorom propolisa i aromatičnim eteričnim uljima (limunska trava, itd.). Daske se sa donje strane mogu premazati pčelinjim voskom da dodatno privlače pčele.

Sve zajedno se postavi na visinu otprilike 2 - 2,5 metra, a ako postavite nekoliko njih po ivicama pčelinjaka sasvim sigurno nećete pogrešiti.

Zaključak

Ruski nastavci su svakako koristan alat za pčelare koji žele proaktivno da upravljaju svojim rojevima. Jednostavni su i jeftinu za izradu, lako se koriste i mogu pomoći pčelarima da uhvate rojeve pre nego što odu sa pčelinjaka. Ako se bavite pčelarstvom i želite dodatnu sigurnost protiv gubitka svojih pčela, razmislite o izradi nekoliko nastavaka i njihovom postavljanju u blizini svojih košnica.


Tagovi

Ruski nastavci Rojenje pčela Laka izrada Jednostavno Zamka za rojeve


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.