Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • cene meda
  • 26.07.2021. 14:00

SPOS: Uskoro će biti objavljena prva cena za bagremov med

SPOS navodi da već od srede počinje preuzimanje za šesti šleper bagremovog meda iz prošle sezone.

Foto: Bigstockphoto/Galaganov
  • 430
  • 513
  • 0

Kako je istaknuto na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), iako tržišna cena još uvek nije adekvatno formirana, na zahtev pčelara, Pogon "Naš med" ipak će uskoro da objavi maksimalnu cenu meda koju je moguće postići na tržištu u ovom trenutku.

Iz Saveza napominju da njom nisu još uvek zadovoljni jer je smatraju nerealnom i da proizvođačima najverovatnije neće preporučiti da po toj ceni predaju med, iako će u trenutku objave biti najveća na tržištu Srbije.

"Ipak, taj trenutak svakako nećemo čekati skrštenih ruku jer sada imamo pregovore sa kupcima koji zahtevaju da unapred dobiju analizu homogenizovanog meda. Da bi se to uradilo, med se mora preuzeti od proizvođača bez plaćanja unapred i homogenizovati u Pogonu, zatim razliti u burad, uzeti uzorak i poslati ga na analizu u inostranu laboratoriju i sačekati 10 do 15 dana da analiza stigne. Tek onda će se sa kupcem utvrditi cena", navode iz SPOS-a, dodajući da tek kada se pčelari koji su predali med na homogenizaciju, slože sa tom vrednošću, on će biti prodat. 

Pregovori o plasmanu meda na malo

To praktično znači da već od srede počinje preuzimanje za šesti šleper bagremovog meda iz prošle sezone (pčelari koji imaju oko četiri tone u ovom šleperu nisu spremni da ga predaju na navedeni način pa ga mogu predati nekom drugom ili sačekati dok se ne pronađe novi kupac kao prošle sezone, koji je spreman da deo novca uplati unapred, bez finalne analize), te će ta isporuka biti dopunjena medom od ove godine.

Paralelno sa šestim za koji dan počinje i preuzimanje sedmog šlepera onog bagremovog iz ove sezone od proizvođača koji su prethodnih dana izrazili spremnost da predaju med na navedeni način.

Cena koja je aktuelna trenutno u Mađarskoj ili kod nas (6,1 - 6,4 evra) nije maksimalno moguća jer pakeri uračunavaju preveliku zaradu, ali to će se videti kada Pogon bude objavio cenu u pogodnom trenutku. Pčelari Rumunije su trenutno svetla tačka regiona jer većina ne želi da preda med jeftino.

SPOS: Cene meda rastu, za bagremov - i više od 5,81 evro

Savez poziva sve pčelare da se bore za najveću moguću cenu meda tako što će ga predati na homogenizaciju, bez plaćanja unapred, ali sa ugovornom obavezom Pogona da med proda tek kada se poljoprivrednik saglasi sa postignutom cenom. 

"Pogon trenutno pregovara sa više kupaca iz inostranstva o plasmanu meda na malo, ne samo na veliko, a nedavno smo dobili i BRC sertifikat koji imamo jedini u Srbiji i koji nam daje mogućnost plasmana i u malim pakovanjima i najprobirljivijim maloprodajnim objektima u inostranstvu na najzahtevnijim tržištima. Zato pozivamo sve koji su spremni da i druge vrste meda predaju na gore navedeni način, da se jave".

Inače, "Naš med" raspolaže sredstvima u iznosu od 100.000 evra, namenjenim za obrt meda na veliko u šleperima. Princip je isti, prodaja će uslediti tek kada se pčelari koji nude med slože sa cenom, mada je ona za druge vrste, osim bagremovog, već poznata i objavljena je ranije pa tako za suncokret, bagremac i repicu iznosi oko 3,5 evra. Vrednost za lipov kreće se od četiri do 4,3 evra, u zavisnosti od trendova na tržištu dok za planinski livadski cena iznosi oko pet, a za šumski šest evra.


Izvori

SPOS


Tagovi

SPOS Cene meda Bagremov med Lipov med Šumski med Otkup meda Plasman Tržište Pčelari Rumunije Pogon "Naš med"


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posadila sam dunju i nije se primila, ali je krenula mladica u delu ispod mesta gde je kalemljena...