Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup meda
  • 25.08.2020. 10:00

SPOS: Cene meda rastu, za bagremov - i više od 5,81 evro

SPOS navodi da cena meda iz dana u dan već neko vreme nastavlja da raste tako da će do trenutka preuzimanja od pčelara za desetak dana, najverovatnije biti još viša. Ako do toga zaista bude došlo, oni koji su sačuvali bagremov, ostvariće najveću cenu meda u istoriji Srbije!

Foto: JumpStory
  • 963
  • 432
  • 0

Kako je istaknuto na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), postoji izvesna mogućnost da objavljena cena bagremovog meda od ukupno 5,81 evro koliko će pčelaru vlasniku platinaste kartice lojalnosti Savezu biti isplaćeno za kilogram sa PDV nadoknadom, možda biti i nešto viša.

"Cena meda iz dana u dan već neko vreme nastavlja da raste tako da će do trenutka preuzimanja od pčelara za desetak dana, najverovatnije biti još viša. Ako do toga zaista bude došlo, oni koji su sačuvali bagremov, ostvariće najveću cenu meda u istoriji Srbije!", navode iz SPOS-a.

"Naš med" počinje otkup neograničenih količina bagremovog i šumskog meda

Podsećamo da je cena šumskog meda odnosno medljikovca takođe jako visoka i kreće se do 6,03 evra po kilogramu sa PDV nadoknadom (za vlasnike platinaste kartice lojalnosti). 

Nakon rešenja o RS broju - isplata meda

Savez poziva sve pčelare da nastave da prijavljuju Pogonu "Naš med" sve viškove meda koje imaju, jer se uskoro očekuju objave cena i za druge vrste. Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su uveliko na terenu od 12. avgusta.

"Med je poslat na analizu u naše akreditovane laboratorije, ali i u poznatu laboratoriju u Nemačkoj, za oko pet do sedam dana očekujemo rezultate, a onda ostaje samo da pčelari koji taj posao još nisu završili, dobiju rešenje o RS broju bez čega se med ne može otkupiti, i odmah krećemo sa isplatom pčelara i preuzimanjem."

Suncokretova paša podbacila ove godine - med je ređi?

Inače, izvršni odbor SPOS-a proglasio je dve hiljade dvadesetu, godinom elementarne nepogode u pčelarstvu Srbije. Sve pčelinje paše podbacile su više manje usled vremenskih neprilika, a probleme je u proleće donela i sama pandemija virusa korona. Glavna bagremova paša je skoro totalno podbacila, kao i poslovično najsigurnija suncokretova paša. Procena je da je prinos meda manji za više od 80 odsto u odnosu na višegodišnji prosek.


Izvori

SPOS


Tagovi

SPOS Cena meda Otkup meda Pogon Naš med Bagremov med Šumski med Godina elementarne nepogode u pčelarstvu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić