Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 26.08.2020. 10:30
  • Rasinski okrug, Trstenik

Šta kažu pčele - kakva će biti zima?

Pored prirodnih faktora koji utiču na lučenje propolisa, njegovo sakupljanje i unošenje zavisi i od pčela koje su usko povezane i sa vremenskim prilikama, a veruje se da unošenjem povećane količine propolisa pokazuju da će zima biti hladna i oštra i obratno.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 1.422
  • 237
  • 0

Poznato je verovanje da pčele mogu da osete kakva će biti nastupajuća zima, te da se po tome i pripremaju da je uspešno prebrode. Veruje se da unošenjem povećane količine propolisa pokazuju da će zima biti hladna i oštra i obratno, saznajemo od pčelara Predraga Cvetkovića iz Trstenika.

"Ove godine, zbog prevelikih padavina pčelinja društva su bila onemogućena da normalno donose propolis krajem maja i tokom juna, kada to obično počinju da rade. Zbog toga je intezivnije donošenje počelo krajem juna i tokom jula. Verovatno zbog toga pojedini pčelari i tumače ponašanje pčela da dolazi oštra zima. Ako takva zima prati ovako neuobičajenu sezonu, onda je vrlo verovatno da su je pčele zaista i predskazale. Prethodna zima je bila neobično blaga kada je u pitanju prezimljavanje pčelinjih društava, a i odavno nije bilo oštre zime, zato verujem da nas ove ili naredne godine sigurno očekuje hladna zima", objašnjava Cvetković.

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vreme

Inače, pčele su izuzetno osetljive na sve promene u atmosferi, a posebno promene vazdušnog pritiska i temperature. Smatra se da mogu da osete razliku temperature od svega 0,1 stepen, znači deseti deo stepena i to ne samo temperature vazduha, već i saća na kome žive i po kome se kreću.

"Promenom ponašanja one pokazuju da se nešto menja u atmosferi pa pažljiv i iskusan pčelar može na osnovu toga da proceni promenu vremena u narednih nekoliko sati ili možda i duže. Naravno, pčele nekada i greše, a dešava se da ih iznenade nagli pljuskovi ili oluje kada ne stignu da se na vreme vrate u košnicu."

Skupljanje propolisa - jedan od najtežih poslova za pčelu

Smatra da je možda uzrok te njihove greške leži i u tome što su dobri izvori nektara za njih neodoljivo privlačni, ali i jaka potreba za unosom polena i vode u košnicu. Zato Cvetković kaže da ljudi ne bi trebalo olako da ih procenjuju. 

"Kada je reč o propolisu, pčele počinju da ga unose u košnicu kada otopli i kada razne biljke, najčešće drveće, počinje da luči smolu, a to je obično u drugoj polovini maja. Sakupljanje propolisa se smatra jednim od najtežih poslova koje pčele obavljaju, bilo da su u pitanju poslovi unutar košnice ili u polju. Najteži momenat je kada se pčela vrati u košnicu i treba da otkači tovar propolisa na odgovarajućem mestu", objašnjava ovaj iskusni pčelar.

Osećaj za vremenske prilike

Propolis se ne može sakupljati po hladnom i kišovitom vremenu, jer je tada potpuno stvrdnut, a ne može ni po pretoplom jer je skoro tečan i izuzetno lepljiv. Inače, pored prirodnih faktora koji utiču na lučenje propolisa, njegovo sakupljanje i unošenje zavisi i od pčela koje su usko povezane i sa vremenskim prilikama. Zato slobodno može da se kaže kako pčele unošenjem propolisa pokazuju svoj osećaj i za klimatske promene.

Sakupljanje propolisa pre mraza

"Ne može da se ide toliko daleko u tumačenju ponašanja pčela da bi im se pripisivala sposobnost da predosete kakva će biti naredna zima. Bilo bi dobro kada bi postojao neki naučni rad na tu temu. Sakupljanje propolisa je osobina koja varira od jedne rase do druge rase pčela, kao i od soja i genetke, pa prema tome dve različite rase pčela na istoj lokaciji neće donositi iste količine propolisa."

Zašto pčele više sakupljaju propolis?

Pored genetskih faktora, sakupljanje propolisa je povezano i sa potrebama pčelinjeg društva, te je i sakupljanje intenzivnije za slučaj njihovih povećanih potreba. Povećane potrebe mogu da budu različite prirode, od postojanja većih pukotina u košnici, preko prevelike cirkulacije, do potreba da se saće bolje učvrsti.

"Karakteristična poteba za većom količinom propolisa je i prisustvo nekih životinjica, obično miša ili rovčice, koje su ušle u košnicu, te su ih pčele ubile, ali ako ne mogu da ih izbace ili očiste moraju da ih oblože propolisom kako se usled njihovog raspadanja ne bi stvarale štetne bakterije u košnici", kaže Cvetković.

Prirodan antibiotik

Kvalitet propolisa u nastanku zavisi i od vrste smola, pa ako nema boljih izvora pčele mogu da sakupljaju i donose nekvalitetan materijal. U takvom  nedostatku dešava se da skidaju propolis iz starih napuštenih košnica ali samo kada su temperature dovoljno visoke da taj propolis dovoljno omekša.

Propolis - čudesan pčelinji proizvod

"Najveći i najbolji izvori propolisa kod nas su topole, breze, jasike i neke vrste četinara. Glavne vrste propolisa su tamno crveni i zelenkasto-smeđ propolis. On se izdvaja od drugih pčelinjih proizvoda koji su izuzetno zdravi po svojoj izrazitoj baktericidnosti. Propoplis je prirodan antibiotik i mnoge osobe koje su alergične na antibiotike nalaze pomoć za svoje probleme u ovom pčelinjem proizvodu." 

Međutim, naš sagovornik kaže, kako nije ni svaki propolis koji dolazi na tržište podjednako kvalitetan i zdrav. On prvenstveno treba da bude svež odnosno da ne stoji godinama u košnici, na ramovima, delovima košnice ili u nekoj posudi. Podrazumeva se da treba da bude čist kako ne bi sadržao štetne supstance koje bi eventualno mogle da ga zagade, a tu se misli na izduvne gasove automobila, industrijski dim i otpad. Tretmani košnica hemijskim sredstvima radi lečenja pčela mogu da doprinesu da ne bude čist.

Propolis se najčešće prodaje u ovakvim flašicama (foto: Sanja Čović)

"Svežina propolisa određuje se vrlo jednostavno, komadić se stavi u usta i drži 10-15 minuta, uz blago prevrtanje jezikom, bez gutanja i žvakanja. Posle tog vremena trebalo bi da se oseti peckanje koje može da bude jače ili slabije. Pri dužem držanju, ako je vrlo kvalitetan i svež izaziva i pravu malu anesteziju u usnoj duplji. Na kraju testa može da se proguta", objašnjava ovaj iskusni pčelar.

Potražite ga na mestima procepa

O pozitivnom uticaju propolisa na zdravlje načinjeni su mnogi naučni radovi, a Cvetković napominje da se koristi i oralno, stavlja se na kožu, s njim se inhalira.

Kako kaže, najednostavniji način da se dobije propolis je da se sastruže sa mesta u košnici gde ga najviše ima, a to su bočne letvice ramova, falcevi košnice gde stoje ramovi, mesta oko raznih otvora i procepa na košnica, ali i suženi prostor između gornje površine ramova i poklopne daske. 


Tagovi

Propolis Pčele Košnice Predrag Cvetković Prognoza vremena Kakava će biti zima Skupljanje propolisa


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]