Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apisens
  • 26.04.2023. 13:30

Uništiće se manji pčelari, a subvencije dobijati samo oni veći?

Prvobitno zamišljen digitalni katastar pčelinjih paša će omogućiti proizvođačima da besplatno putem platforme, izaberu željenu lokaciju za selidbu košnica i dobiju informaciju o tome koliko u krugu od kilometar, dva ili više ima pčelinjaka i da li tu mogu da postave svoj. Pčelari su, ipak, više nego skeptični.

Foto: Depositphoto/06photo
  • 2.323
  • 301
  • 0

Prošla je javna rasprava o Apisensu u okviru SPOS-a, a bogami i više manjih na fejsbuk profilima raznih grupa, ali i na stranici Agrokluba. Ova platforma koju je osmislio predsednik Skupštine SPOS-a i dugogodišnji pčelar Đorđe Mrkić, a koju će nakon odobrenja, Ministarstvo poljoprivrede i finansirati, naišla je, čini se, na više negodovanja nego odobravanja onih kojih se ova ideja najviše tiče.

Podsetimo, ovaj, prvobitno zamišljen digitalni katastar pčelinjih paša će omogućiti proizvođačima da besplatno putem platforme, izaberu željenu lokaciju za selidbu košnica i dobiju informaciju o tome koliko u krugu od kilometar, dva ili više ima pčelinjaka i da li tu mogu da postave svoj. Ne samo to, Apisensom će se olakšati sva birokratija i konačno steći uvid o pravom broju pčelara i košnica u Srbiji, paše će biti iskorišćenije, a prinos meda veći - što je krajnji cilj.

Apisens: Šta će pčelari time dobiti, a od čega strahuju?

Međutim, uvek ima neko "ali". Ovoga puta dolazi od naših čitalaca koji su u anketi najviše glasali (46,9 odsto) za to da će doći do zloupotreba podataka ali i odustajanja od seoba pčela. Oko 33 odsto ne smatra da će nastupiti bilo kakva promena ovom aplikacijom, dok ostatak (19,7 odsto) vidi pozitivno "uređenje trenutnog haosa".

Nešto detaljniji bili su naši čitaoci u komentarima. Neki se boje da će se odavati "stalna skrovišta nekih pčelara", da je ovo početak gašenja onih manjih, a da će subvencije dobijati samo veliki proizvođači.

Šta vi mislite? 

Ostavite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Apisens Aplikacija Đorđe Mrkić Komentari Pčelinje paše Seoba pčela Košnice Prinos meda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.