Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni med
  • 24.09.2023. 18:00

Zašto bi EU do 2030. mogla izgubiti pet miliona pčelinjih zajednica?

Ako se ništa ne preduzme protiv lažnog meda, nestaće milioni košnica, a trend uvoza se povećava i ugrožava ovaj sektor, upozorava Copa-Cogeca koja ima i predlog.

Foto: Depositphoto/fotosedrik
  • 170
  • 52
  • 0

Skoro svaki drugi med koji se danas uvozi u Evropu pokazuje znakove falsifikovanja, a taj se trend povećava. Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca upozorava da bi, ako se ništa ne preduzme, EU mogla do 2030. godine da izgubi pet miliona pčelinjih zajednica. Rešenje postoji ako Evropska komisija odluči da preduzme konkretne korake.

Predlog ovog udruženja je da EU usvoji cilj od nula odsto na lažni med do 2030. godine. 

Lažni med ima razoran uticaj na pčelarstvo

U videu koji je predstavljen u sklopu kampanje #HoneYstLabellingNow, evropski pčelari objašnjavaju razarajući uticaj koji uvozni falsifikovani proizvodi imaju na sektor.

Stručnjaci procenjuju da bi u slučaju ne preduzimanja bilo kakve akcije oko trećine evropskih pčelara moglo prestati sa radom, a pet miliona pčelinjih zajednica moglo bi da bude izgubljeno do 2030. godine.

Zaustaviti prevaru

U predlogu se navodi da EU mora pooštriti pravila o kontroli i zahtevati označavanje svake zemlje porekla tako da na etiketi budu navedene prema postotku udela. Potrošačima je potrebna veća transparentnost i jasnije informacije o procentima, poručuju.

Označavanje EU meda - stižu nova pravila

Smatraju da Evropska komisija mora da revidira Direktivu o medu. Pčelari u videu predlažu mapu puta s preciznim ciljevima: smanjenje falsifikata na pola do 2027. s ciljem da se na evropskom tržištu uopšte ne pojavi falsifikovani med 2030. godine.

Detalje pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Lažni med Falsifikovani med Uvoz meda Košnice Pčelarstvo EU pčelarstvo Copa Cogeca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]