Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuća pčela
  • 01.03.2021. 07:30

Zimsko uginuće pčela do 80 odsto - u Bugarskoj ćute zbog subvencija?

Ove godine u Bugarskoj zabeležena je zastrašujuća smrtnost pčelinjih zajednica. Nadležni ćute zbog podsticaja, a ogorčeni pčelari kreću u proteste.

Foto: Depositphotos/Eugene_R. (ilustracija)
  • 1.801
  • 294
  • 0

Zastrašujuće je razmere dostiglo zimsko uginuće pčela u Bugarskoj, a uznemireni su pčelari u čitavoj zemlji.

"Negde je prosečna smrtnost od 50 do 70 odsto. Ove godine sigurno će uginuti polovina pčelinjih zajednica", upozorio je pčelar Emil Janev iz regije Burgas.

Međutim, Severin Iliev iz Nacionalne pčelarske organizacija, kako prenosi agronovinite, izjavio je da smrtnost ovih insekata doseže čak 80 odsto.

Njegov pčelinjak nalazi se u selu Polski Izvor na jugoistoku Bugarske, a on tvrdi da je od ukupno 125 pčelinjih zajednica izgubio njih 100.

"Proizvodnju sam počeo sa četiri košnice i u taj sam posao uložio mnogo", komentarisao je rekavši da uz pomoć pčela hrani svoju decu. Navodi da, i ako se uradi uzorkovanje uginuća, upitno je hoće li pčelari dobiti odštetu. 

Prema njegovom mišljenju, glavni razlog visoke smrtnosti je suša. Dodatno, napominje da će problemi smo rasti jer će većina pčelara košnice otvoriti u martu. Naglašava i kako resorno ministarstvo nema plan za odgovor na krizu. Procenjuje da će u zemlji ostati tek 400 do 500 hiljada košnica.

Situacija se zataškava se zbog subvencija?

Prema predstavnicima ovog sektora, o stopi uginuća se ne izveštava potpuno kako se ne bi smanjio iznos subvencija Evropske unije za podršku pčelarstvu. Međutim, tamošnji pčelari smatraju da je celo zakonodavstvo u ovoj grani poljoprivrede, ali i zemlji uopšteno u potpunom haosu. Kažu, zakonom su pčele izjednačene sa stokom.

Zbog nedostatka odgovarajuće politike i istraživanja o problemu njihove visoke smrtnosti, pčelari su organizovali protest ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede i hrane u glavnom gradu, Sofiji.

"Gledam kako Ministarstvo probleme gura pod tepih, jer prema agrostatistici koja je napravljena na osnovu podataka 1. oktobra, nema zabeleženih slučajeva uginuća", kaže Iliev i dodaje da je to logično jer su pčelinje zajednice počele da stradaju još u novembru, decembru, januaru. Ali, on tvrdi da one umiru i dalje. 

Situacija je tamo postala jako teška jer su uzgajivači opterećeni birokratijom, a Janev smatra da ih iz tog razloga nije briga za proglašenje smrtnosti jer znaju da im to neće pomoći niti će od toga imati koristi.

"Razuman čovek neće verovati u navode da će se povećati brojnost pčela, a to nam svake godine govore", napisao je on na društvenim mrežama i dodao da su pčelari "siročad" tog sektora i da nikog nije briga za njih jer taj resor nije prioritet.

Nažalost, to nije prvi takav slučaj u toj zemlji. Podsetimo, na treće masovno uginuće u bugarskim selima Petokladentsi i Plevenu kada je od 10. do 13. maja prošle godine stradao veliki broj pčela zbog aktivne materije tiametoksam.

Prema stručnjacima, tri su najčešća slučaja zimskog uginuća kod pčela: varroa, nozemoza i glad. 


Tagovi

Bugarska Pomor pčela Zimsko uginuće Podsticaji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.