• Ceđenje meda
  • 02.12.2018. 17:00

Zoran Đurđević osmislio inovativnu viljušku za otklapanje saća

"Ovaj otklapač saća svakako treba da zauzme svoje mesto pored svake vrcaljke, a provereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki", kaže Zoran Đurđević.

Foto: Zoran Đurđević
  • 3.355
  • 730
  • 0

Pčelari često kažu da je ceđenje meda jedan od težih poslova, ali je u isto vreme i najslađi. Ono na šta se stavlja akcenat je otvaranje ili otklapanje saća. O tome je za SPOS govorio dipl. maš. Ing. Zoran Đurđević iz Valjeva, koji je osmislio inovativnu viljušku za otklapnje saća

"Kao pčelar početnik nisam bio zadovoljan običnim viljuškama za tu namenu, a o skupim alatima nisam razmišljao. Tražio sam neko prosto, jeftino, a u isto vreme i efikasno rešenje. Pošto sve poslove u mojoj porodici vezane za pčelarstvo trenutno obavljam sam, uslov je bio uraditi posao što brže i što lakše", kaže Zoran.

Alat za profesionalce i hobiste

Ideju je dobio čitajuci forum, gde su pčelari iznosili svoja iskustva opisivajući ih raznim slikama i video snimcima. Svideo mu se sistem kontra viljuške za otklapanje saća, o kome je bilo reči, pa je rešio da napravi nešto zasnovano na tom principu.

"Improvizovao sam primitivno na izgled, ali je radilo posao. Pokazao sam to kolegama na forumu. Nadahnut njihovom podrškom  počeo sam da osvajam ovaj proizvod konstruktivno i tehnološki. I evo zvanično posle nekoliko proba različitih verzija, primat uzima ova, proverena i dokazana u praksi, potvrđena video snimcima sa iskusnim kolegama pčelarima. Ispostavilo se da je stvarno alat za svakoga - kako za profesionalce tako i za pčelare hobiste", tvrdi Đurđević.

Honey Paw uređaj za lakšu ekstrakciju meda

Kako viljuška radi?

Rad prohromskog otklapača saća sa kontra viljuškom zasnovan je na prevlačenju otklapača preko rama sa medom, što povećava efikasnost u odnosu na standardne viljuške za otklapanje saća koje je potrebno gurati.

"Sa aspekta ergonomije, položaj ruke u ovom slučaju je bolje kontrolisan, što u mnogome utče na kvalitet i brzinu rada sa njim. Viljuška se sastoji od 16 ubodno skidajućih igala kvadratnog poprečnog preseka, tako da svaka igla ima četiri rezne ivice, koje prosecaju sebi putanju skidajući poklopce voska sa veoma malim slojem meda na njima", objašnjava Đurđević.

Dodaje da se tokom faza ispitivanja najbolje pokazala dubina od 3,5 mm, kojom otklapač skida medišne poklopce. Nakon toga pčelama ostaje veoma malo posla za popravku saća.

Posle nekoliko poteza rad prelazi u rutinu

Dodaje da, vremenom, ako se igle zatupe moguće ih je naoštriti, što kod klasičnih igala kružnog preseka nije slučaj. Krajnje dve igle su ojačane i sprečavaju krivljenje od slučajnog pada ili dodirivanja letvica rama pri radu.

"Otklapač je izrađen od inoksa za prehrambene svrhe i nije mu potrebna nikakva površinska zaštita. Takođe ovu vrstu prohroma nije moguće termički poboljšavati (kaliti), niti je to potrebno. Delovi su zavarivani aparatom u zaštitnoj zoni argon gasa bez dodavanja elektrode. Ova vrsta prohroma poseduje veliku žilavost, otpornost na habanje i deformaciju, te stoga garantuje da zadovolji sve vaše potrebe pri radu. Naravno nije preporučljivo dozvoliti oslanjanje vrha igala na tvrdu podlogu", upozorava izumitelj.

Viljuška
Najbolje se pokazala dubina od 3,5 mm, kojom otklapač skida medišne poklopce

Objašnjava i da je drvena drška anatomskog oblika prohromskim torban vijkom i specijalnom navrtkom unutar drške pričvršćena za nosač viljuške. Kako ističe, na pčelarima je da se naviknu na alat i ugao ruke, koji posle nekoliko poteza po ramu sa medom prelazi u rutinu. "Ovaj otklapač saća svakako treba da zauzme svoje mesto pored svake vrcaljke, a provereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki", zaključuje Zoran Đurđević.

Ako ste zainteresovani, Zoranu se možete javiti na z_kiza@verat.net ili na broj telefona: 065 33 444 22.


Izvori

SPOS


Tagovi

Zoran Đurđević Otklapanje saća Viljuška


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi