Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oktobar 2018
  • 01.11.2018. 10:30

5 najčitanijih Agroklub tema u oktobru

Problemi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, uvek su najčitaniji, ali tu su i korisni saveti, kada je reč o rakiji, kajmaku i jabukovom sirćetu. Oktobar u pet tekstova!

Foto: Bigstock / Prathan
  • 131
  • 5
  • 0

Deseti mesec na Agroklubu protekao je u znaku sezonskih dešavanja - paljenja strnjišta, kasne jesenje setve, suše, zaštite voćaka pred mrazeve. Međutim, najviše pažnje privukao je problem sa kojim se poljoprivrednici suočavaju - visoka cena dizel goriva. Ovaj tekst imao je 10.584 pregleda. 

Naravno, jedno od omiljenih pića u Srbiji, rakija, uvek privlači pažnju, a posebno u dva teksta koja smo pripremili za vas. Zanimali su vas saveti kako da dođete do kvalitetne rakije, a onda i kako da ispravite moguće mane. Uzdravlje!

Za one koji vode računa o zdravlju u svakom smislu, pripremili smo recept za domaće jabukovo sirće, dok su gurmani mogli da saznaju gde d apronađu najbolji kajmak u Beogradu.

Podsetite se pet najčitanijih tekstova!

Jagletić: Sipam zlato u rezervoar!

Svedoci smo trenda poslednjih godina da seljaci sa malo zemljišta sve masovnije odustaju od poljoprivrede. Zemljište ili izdaju u zakup ili prodaju. Međutim, trend je sve nepovoljniji pa su na granici egzistencije i oni koji obrađuju 100 jutara. Baš toliko u Sremskim Mihaljevcima u opštini Pećinci obrađuje naš sagovornik Goran Jagletić.

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Vreme je pečenja rakije, a to, složićete se, nije samo posao. To je događaj, koji okupi sve ljubitelje ovog tradicionalnog pića, komšije, prijatelje, užu i širu porodicu. Ali, da bi uživali u pravoj rakiji, treba je znati dobro ispeći.  

Koje su mane rakije i kako je izlečiti

Ispekli ste šljivovu rakiju kako treba, po receptu, ali niste zadovoljni krajnjim rezultatom. Rakija može biti mutna, imati mrku boju, kisela je ili ima miris i ukus na košticu, miris na plesan, miris na zagorelo (dimna rakija) ili miris i ukus na patoku i prvenac. Dakle, popis mana rakije je podugačak i odmah treba razjasniti da se one teško, često samo delomično uklanjaju. Ipak, ako ste odlučan podrumar, čim opazite i utvrdite manu svoje rakije, nećete dugo čekati, nego odmah krenuti sa"lečenjem", čime se mogu postići vrlo dobri rezultati. 

Pripremite jabukovo sirće - apsolutni lek iz davnina

"Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće", stara je engleska poslovica. I na našem području jabuka je cenjena kao voće koje sprečava bolesti, poboljšava imunitet i daje organizmu niz poboljšanja. Plod jabuke sadrži voćne šećere, mnogobrone minerale (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvožđe i druge), razne vitamine, enzime, pektine, celulozna vlakna. Najcenjeniji su plodovi divljih jabuka od kojih se priprema najkvalitetnije jabukovo sirće.

Najbolji kajmak na beogradskoj pijaci

Proizvoditi kajmak mek kao maslac, rasprodati ga već do devet ujutru i imati stalne kupce, koji specijalno dolaze iz inostranstva po vaš proizvod - nešto je o čemu mnogi proizvođači mlečnih proizvoda mogu samo da sanjaju, ali ne i Svetlana Popović iz sela Šutci kod Lazarevca! Svetlana svake subote na pijaci na Karaburmi u Beogradu prodaje sir, kajmak i kačkavalj, a koliko prodaja njoj dobro ide, svedoče i komentari njenih kolega u mlečnoj hali.

Nastavite da nas pratite!


Tagovi

Agroklub Oktobar Najčitaniji tekstovi Kajmak Gorivo Jabukovo sirće Rakija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.