Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 11.02.2020. 15:00

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom penom, strujom i elektromagnetskim talasima

Brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne kompanije rade na pronalasku alternativnog rešenja za ovu hemikaliju, a neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Foto: Facebook/Weedingtech Ltd
  • 1.168
  • 25
  • 0

U Evropskoj uniji korišćenje glifosata odobreno je do 2022. godine, ali države kao što su Nemačka, Austrija, Italija, Holandija, Francuska i Češka najavljuju zabrane i ranije. Zbog toga, brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne kompanije rade na pronalasku alternativnog rešenja za ovu hemikaliju. Neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Protiv korova biljnom penom

Kompanija Vidingtek (Weedingtech) proizvela je sistem koji pomoću 100 odsto prirodne pene suzbija korove, a nazvali su ga fomstrim (Foamstream). Aparat podseća na usisavač, a radi tako da prska penu po korovima, greje ih i na taj način uništava. Pena je prirodna i dobija se od biljnih ulja i šećera. "Iako nije čarobni napitak koji zamenjuje glifosat, njegova upotreba se znatno povećala. Novi izum naterao nas je da više razmišljamo o onome što uopšte radimo za životnu sredinu. Ovo je prilično zanimljiv proizvod“, pojašnjava  Džonatan Grejtreks (Jonathan Greatrex), službenik za parkove i ostale otvorene prostore u Glamorganu, piše bbc.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Struja umesto herbicida

Kao još jedan značajan izum predstavlja proizvod Ikspover (Xpower), komapnije Agstend (Agxtend) koji nudi novu revolucionarnu metodu suzbijanja korova. Mašina se pričvršćuje na traktor i ubija biljke za manje od sekunde pulsirajući kroz njih električnu energiju kako bi uništio trajna tkiva koja prenose vodu i hranjive materije. Može se koristiti u svim vremenskim uslovima i nudi veliku fleksibilnost upotrebe. "Električna energija za sobom ne ostavlja nikakve ostatke kao što to radi herbicid. Mali je rizik od erozije, a visoka efikasnost jer možemo sistemski kontrolisati svaki deo biljke", kaže radnik u pomenutoj kompaniji, Karsten Vialon.

Posebno se primjenjuje u uzgoju krompira, gde je zamenio tradicionalno korišćenje herbicida na bazi dikueta ili glufosinat-amonijaka.

Mikrotalasna kao potencijalno rešenje u suzbijanju korova

Profesor Graham Brodi (Graham Brodie) s Fakulteta poljoprivrednih i veterinarskih nauka u Melburnu, u Australiji osmislio je još jednu alternativu herbicidu, a to je mašina koja deluje kao mikrovalna pećnica i rešava korove pomoću elektromagnetskih talasa

"Uređaj deluju na korove neverovatno jednostavano. Kako molekule vode unutar korova vibriraju i zagrevaju se, uzrokuju propadanje biljnih stanica, ubijajući korov bez potrebe za korišćenjem skupih ili potencijalno štetnih hemikalija", objašnjava Graham. Velika je prednost i što se može korisititi u bilo kojim vremenskim uslovima pa čak i noću.

Bacačem plamena protiv korova u organskoj poljoprivredi?

Digitalna tehnologija herbicida, kako su je još nazvali, efikasna je i praktična, a što je najbitnije - ne ostavlja štetne posledice na tlu i sigurna je za korisnika. 

Kako izgleda primena Foamstream-a možete pogledati u videu:


Tagovi

Alternativa glifosatu Suzbijanje korova Biljna pena Elektirčna energija Elektromagnetski talasi Herbicidi Glifosat


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃