Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva
  • 25.03.2022. 15:00

Američki ratari traže setvu u područjima određenim za očuvanje

U SAD-u se agrarne organizacije boje zbog nestašice žitarica jer je nejasno hoće li ukrajinski farmeri moći bezbedno da poseju useve ovog proleća.

Foto: Depositphoto/helena_mozhjer
  • 47
  • 2
  • 0

Američki poljoprivredni uzgajivači sve su glasniji sa zahtevom da im se dozvoli setva na površinama u područjima određenim za očuvanje, kao bi se smanjio nedostatak kukuruza, pšenice i suncokreta koji se uvozio iz Ukrajine, izveštava Reuters.

U pismenom obraćanju američkom ministru poljoprivrede Tomu Vilsaku, sedam agrarnih lobističkih organizacija koje predstavljaju američke farmere, proizvođače stočne hrane, izvoznike žitarica, mlinare, pekare i prerađivače uljarica, zatražilo je od USDA da omogući ratarima da poseju useve na više od četiri miliona hektara koji su trenutno upisani u Program rezervi za očuvanje poljoprivrednih usluga (CRP).

U pismu se navodi da je nejasno hoće li ukrajinski farmeri moći bezbedno da poseju useve ovog proleća. Ako se 'pak ovi hektari u SAD-u zaseju, uz prosečan prinos kukuruza 2021., to bi moglo značiti dodatnih 18,7 miliona tona proizvedenih žitarica.

Ima i skeptičnih

"Ovo je hitna situacija", rekao je poljoprivredni ekonomista sa Univerziteta Ilinoj, Skot Irvin.

"Svetu su potrebni hektari za kukuruz i pšenicu ovog proleća, a gde ćemo ih naći?"

Da li su potrebni dodatni hektari? (Foto: Depositphotos/simazoran)

Ali, ima i skeptinčnih farmera. Dakle, površine određene za očuvanje često se ostavljaju po strani jer ih je teško obrađivati, imaju loše zemljište ili su ekološki osetljivi. Pojedini ratari napominju da već uzgajaju useve na površinama koje su obradive, a da to ne bi bilo moguće sa dodatnim zbog njihovih loših karakteristika. 

"Sve što se može uzgajati u mom kraju se uzgaja. Moje područje ima vrlo niske razine CRP-a. To je samo na mestima na kojima ni ne želimo da uzgajamo", rekao je Kevin Skot, uzgajivač kukuruza i soje u jugoistočnoj Južnoj Dakoti.

Prerano za odluku?

Kao što smo pisali, veliki broj farmera u Ukrajini neće moći da obradi svoje zemljište ili nemaju pristup semenu i đubrivu.

Prepolovljena prolećna setva u Ukrajini dovešće do neviđene migracione krize?

Evropska unija je već ublažila ograničenja na ugarima, nudeći finansijske podsticaje poljoprivrednicima da zasade dodatne hektare.

USDA-FSA je saopštila da nema neposredan plan za ublažavanje CRP pravila, a ministar Vilsak smatra da je malo prerano za taj poziv, "jer mi ne znamo tačno šta će se desiti."


Tagovi

Žitarice USDA Tržište žitarica Ugar Uzgoj žitarica Uzgoj kukuruza SAD Tom Vilsak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.