Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.08.2019. 08:00

Arktički krug gori, u Norveškoj irvasi umiru od gladi

Neuobičajeno topao juni doveo je do katastrofalnih požara u zemljama Arktičkog kruga. Na samom severu Norveške irvasi, ali i polarni medvedi zbog klimatskih promena umiru od gladi.

Foto: Pixabay/Natalia_Kollegova
  • 268
  • 11
  • 0

Arktik beleži najgoru sezonu požara ikada, a veliki požari na Grenlandu, u Sibiru i Aljasci stvaraju takvu količinu dima da se može videti iz svemira

Arktički krug kom pripada SAD (Aljaska), Grenland, Norveška, Finska, Rusija (Sibir) zabeležila je najtopliji juni ikad. Od početka tog meseca, u Arktičkom krugu dogodilo se više od 100 požara. U Rusiji, od 49 regija u njih 11 dešavaju se učestali požari, piše The Guardian

Munje uzrokovale požare? 

Svetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ov servis za praćenje vremenskih prilika i klime, arktičke je požare nazvala slučajem "bez presedana". 

Najveći požari, za koje se pretpostavlja da su ih prouzrokovale munje, događaju se u Irkutsku, Krasnojarsku i Burijatiji. Vetrovi koji nose dim uzrokovali su pad kvaliteta vazduha u Novosibirsku, najvećem gradu Sibira. Na Grenlandu se ogromna ledena ploča počela topiti ranije nego inače, a na Aljasci je prijavljeno čak 400 požara. 

Tomas Smit (Thomas Smith), geograf zaštite životne sredine s Londonske škole ekonomije, rekao je da takvi požari nisu zabeleženi u 16-godišnjem satelitskom snimanju. 

Toplotni talas u junu "pržio" Evropu - izgledi za jednogodišnje useve nisu najbolji?

Požari nisu samo posledica zapaljenja površinske, suve vegetacije. U nekim slučajevima gori i sloj treseta zbog čega požari mogu trajati danima ili čak mesecima i tako stvarati značajne količine štetnih gasova. 

"Ovo su neki od najvećih požara na planeti, a čini se da su neki veći od 100.000 hektara", rekao je Smit. Samo u junu, navodi WMO, arktički požari ispuštaju 50 megatona CO2, što je jednako ukupnoj godišnjoj emisiji Švedske. 

Najseverniji grad na svetu sve više se zagreva

Istovremeno, na području severnog noverškog ostrva Svalbard, ovoga je leta pronađeno više od dvesto uginulih irvasa. Naučnici su uvereni da su za to krive klimatske promene. 

Naime, irvasi su verovatno uginuli od gladi, jer nisu uspeli pronaći hranu, tvrde naučnici iz Norveškog polarnog instituta (NPI). Stručnjaci kažu da je Svalbard na prvoj liniji klimatske krize, a što ima posledice za životinje koje tamo žive, navodi CNN

Prema norveškom meteorološkom zavodu, Longjir (Longyearbyen), najseverniji grad na svetu, i glavni grad ostrva Svalbard, verovatno se zagreava brže od bilo kog drugog grada na Zemlji. 

Osim irvasa, ugrožene su i druge životinje, kao što su polarni medvedi koji su zbog topljenja leda izolovani na kopnu i teško dolaze do hrane ili stradaju dok pokušavaju doći do nje. 


Tagovi

Klimatske promene Požari Arktički krug Uginuli irvasi Najtopliji juni


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.