Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 14.08.2020. 18:00

Bavarska uvodi obavezno testiranje za radnike u poljoprivredi

Ministarka zdravlja Bavarske, Melanija Huml povećava zaštitne mere za radnike u poljoprivredi koji su obavezni da se testiraju na COVID-19 pre početka rada. Kazne za kršenje su rigorozne.

Foto: Jumpstory
  • 81
  • 4
  • 0

Bavarska ministarka zdravlja, Melanija Huml najavila je da u poljoprivrednim radovima u kojima učestvuje više od 10 zaposlenih, svi pre početka rada moraju da imaju negativan test na virus korona, piše gabot.de.

"Želimo da sprečimo lokalna žarišta i zaštitimo kompanije od mogućeg zatvaranja. Cilj je u prvom redu sprečiti izbijanje bolesti, jer jedno je jasno: Zaštita stanovništva naš je prioritet", rekla je.

Test ne sme biti stariji od dva dana

Jedan od osnovnih elemenata za to je novi obavezni test koji je stupio na snagu u utorak, 11. avgusta. Zajedno s državnim ministarstvima za hranu, poljoprivredu i šumarstvo, kao i za rad i socijalnu politiku, Državno ministarstvo zdravlja stvorilo je pravno obavezujući propis za sezonske radnike u Bavarskoj. Stoga su farme dužne da urade obavezno ispitivanje i prijavljivanje svojih zaposlenih i sezonskih radnika nadležnim upravnim telima.

U Nemačku nikad više, ni na odmor! Sezonci razočarani i u strahu od represije

Mogu biti angažovani samo oni koji imaju negativan test na COVID-19, a radnici moraju doneti certifikat na nemačkom ili engleskom jeziku koji nije stariji od 48 sati ili se mogu testirati na licu mesta. Takođe, dok ne prikupe odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, moraju se odvojiti od ostalih ljudi koji borave na farmi.

Kazne za nepoštivanje i do 25.000 evra

Osim toga, kompanije su sada dužne da prijave svoje sezonske radnike 14 dana pre početka rada. Treba da navedu podatke o zaposlenima uključujući ime i prezime, prebivalište, mesto smeštaja, vrstu i trajanje angažovanja, kao i njegov kontakt.

Kratkotrajna registracija moguća je samo u izuzetnim slučajevima. Firme koje se ne budu pridržavale pravila prijave i testiranja biće kažnjene iznosom i do 25.000 evra.

U tu svrhu formirani su timovi koji se sastoje od predstavnika lokalnih zdravstvenih i poljoprivrednih vlasti, kao i tela za nadzor trgovine i socijalnog osiguranja poljoprivrede, šumarstva i hortikulture (SVLFG).

"Rezultat je zadovoljavajući, timovi su osnovani u svim vladinim okruženjima. U Bavarskoj je već sprovedeno 100 testova", rekla je Huml.


Tagovi

Test na COVID Virus korona Radnici Bavarska Nemačka Melania Huml


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.