Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2020 Srbija
  • 23.06.2020. 11:00

Bez većih promena u izbornim rezultatima - nova vlada do 25. jula

Srbija bi novi saziv parlamenta trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje RIK treba da proglasi u roku od 96 sati od zatvaranja birališta, podsećaju novinske agencije.

Foto: JumpStory
  • 76
  • 3
  • 0

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je preliminarne rezultate izbora za narodne poslanike Narodne skupštine na obrađenih 70,57 odsto biračkih mesta, odnosno 64,07 biračkog tela. Procenat birača koji su glasali je 50,32 odsto.

Preliminarni rezultati su slični onim koje je komisija već objavila i pored SNS-a, koji je osvojio najveći broj glasova, u parlament trenutno ulaze još samo koalicija SPS-JS i SPAS Aleksandra Šapića, kao i stranke nacionalnih manjina. Prema preliminarnim projekcijama, u budućem sastavu parlamenta SNS će imati 191 poslanika, a u republički parlament ulaze još SPS-JS sa 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 11, prenosi dalje RTS.

Izbori 2020: Poslanici SNS-a činiće 3/4 parlamenta, ostalo SPS-JS, Šapić i manjinske stranke

Poslanike u parlamentu imaće i liste manjinskih stranaka, a najviše Savez vojvođanskih Mađara koji će imati 10 mandata. Liste Muamera Zukorlića, SDA Sandžaka i Albanske demokratske alternative po dva mandata.

CRTA: Minimalni demokratski standardi

S druge strane, jučerašnji parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori predstavljaju najlošiji izborni proces koji je posmatračka misija CRTA do danas analizirala, i ispunjavaju minimalne demokratske standarde, izjavio je Raša Nedeljkov šef posmatračke misije CRTA, prenosi Beta.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare naveo da su posmatrači te misije zabeležili nepravilnosti na osam do deset odsto biračkih mesta, što je duplo više nego na izborima 2016. i 2017. godine.

Što se tiče izbora u Vojvodini, pokrajinska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate na osnovu obrađenih 70,97 odsto biračkih mesta, gde je cenzus prešlo sedam stranaka, a lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" osvojila je 62,5 odsto, piše Fonet, a prenosi Danas. Slični rezultati i na loklanim izborima.

Za mesec dana novi saziv parlamenta

Srbija bi novi saziv parlamenta trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje RIK treba da proglasi u roku od 96 sati od zatvaranja birališta, podseća Tanjug.

Budući da nije bilo većih nepravilnosti na biračkim mestima, i da se ne najavljuje značajnije ponavljanje izbora u nekima od njih, RIK bi trebalo konačne rezultate da proglasi do četvrtka, 25. juna, u 20 sati.


Tagovi

Izbori 2020 Srbija Cenzus Parlamentarni izbori SNS Manjinske stranke SPS Izborni proces RIK Nova vlada Saziv parlamenta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...