Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 29.12.2023. 18:00

Blagi rast cena pšenice sa obe strane Atlantika - šta ga je uzrokovalo?

Najveći uticaj imalo je dešavanje na Crnom moru, i pored toga što slaba konkurentnost evropske ima negativno delovanje.

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 138
  • 35
  • 0

Poslednja nedelja 2023. godine je dosta mirna na tržištu žitarica. Trgovalo se slabo. Kretanja na svetskim berzama su pod raznim uticajima.

Blagi rast cijena pšenice

U petak u 13 h cena pšenice na pariskom Matifu je bila u blagom porastu i iznosila 223,50 evra/t. Cena kukuruza je 198,75 evra/t i u konstantnom je padu od juna kada je bila 250 evra/t. Nakon neznatnog rasta u toku sedmice blagi pad je doživela i uljana repica, za tonu je trebalo izdvojiti 439 evra.

Cena pšenice na pariskom Matifu:

Američki CBoT je doneo trend rasta za pšenicu i pad cena kukuruza i soje. Pšenica je koštala 209,64 evra/t, kukuruz 168,68 evra/t, dok je soja koštala 433,311 evra/t.

Slaba konkurentnost evropske pšenice

Poslednja dešavanja na Crnom moru, gde je brod za rasuti teret pod zastavom Paname koji je išao prema luci na reci Dunav kako bi utovario žitarice, udario u rusku minu, potpiruju strahove vezane za rizike transporta u ovoj oblasti. To je uticalo na kratkotrajno povećanje cena u proteklom periodu.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Tako je cena pšenice porasla sa obe strane Atlantika i pored toga što slaba konkurentnost evropske ima negativno delovanje. Nije joj pogodovalo ni jačanje dolara u odnosu na evro. U decembru je na tržištu vladala ruska pšenica koju su kupovali najveći otkupljivači.

Cena kukuruza na pariskom Matifu:

Loše vremenske prilike smanjuju površine pod ozimim kulturama na području zapadne EU. Najveće smanjenje zasejanih površina je u Francuskoj, a slede je Nemačka, Velika Britanija, Holandija i Belgija.

Nema snega: U nekim delovima Evrope očekuju se štete na ozimim žitaricama

S druge strane povoljni uslovi nagoveštavaju dobru žetvu u Rusiji sledeće godine.

Velika količina kukuruza je već prodata. Izvoz kukuruza iz SAD-a u Meksiko železnicom je i dalje blokiran. Porasla je cena uljane repice, a sve oči su uprte u nebo iznad Brazila i Argentine gde su vremenske prilike neizvesne i ne zna se kako će uticati na uzgajane kulture.

Očekuje se povećanje površina pod kukuruzom u Evropskoj uniji.


Tagovi

Tržište žitarica Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice Cena na berzama Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.