Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 20.11.2023. 09:25

Blokade sve duže, protest se pojačava - "kuva se" i u Hrvatskoj

Poljoprivrednici radikalizuju protest dužom satnicom i sve manjim vremenom propuštanja saobraćaja. A, nije "sve bajno" ni u komšiluku, svoj protest spremaju i Hrvati.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 480
  • 146
  • 0

Danas je zvanično osmi dan protesta poljoprivrednika. Na poziv poljoprivrednika da predstavnici Ministarstva i Vlade, nakon ispunjavanja zahteva iz Majskog sporazuma, dođu na razgovore u Klub poljoprivrednika u Kisaču, još uvek nema odgovora.

Sa svakim sledećim danom, protesti se radikalizuju te će danas (20.11.) blokada na izlazu iz Bavaništa ka Kovinu trajati od sedam do 17h popodne. Tek na dva i po sata propuštaće se po 15 minuta saobraćaj. Izuzetak su hitna pomoć, policija, vojska, medicinski radnici (uz službene legitimacije), mala deca i trudnice, transport lekova i hitni slučajevi.

Vlada predložila Radnu grupu - poljoprivrednici pooštravaju protest

Banat startovao od devet ujutru

Granični prelaz Srpska Crnja biće blokiran četrdesetak traktora od devet do 19h uveče, te će se saobraćaj propuštati na svaka dva sata po pet do 10 minuta. Totalnu blokadu sprovelo je Udruženje "Stig" na Đerdapskom koridoru kod raskrsnice Bratinca, kod kafane "Kum".

Okupljanje traktora kod Vršca u Izbištu je od 7:50, Uljmi 7:55, dok je u Vlajkovcu od osam časova.

"Blokiran je put Beograd-Bela Crkva i Beograd-Vršac, ima nas više - ukupno oko 50 traktora. Razmišljamo da sutra još jedan punkt napravimo. Puštaće se saobraćaj na sat ili dva - videćemo. Malo ćemo radikalizovati u zavisnosti kako bude sve bilo sa Ministarstvom", rekao je za Agroklub Bogdan Stojanov iz Vršca.

Zakrčenje u Bavaništu

Zatvaranje magistralnog puta M24 Pančevo-Zrenjanin na raskrsnici Idvor-Sakule počeće od devet ujutru, a saobraćaj će se propuštati na sat vremena do 16h popodne.

"Upravo krećemo sa blokadom na putu Zrenjanin-Beograd kod Čente sa oko 50 traktora", rekao nam je Vojislav Malbaški iz Perleza.

Novi Sad će pooštriti blokade

Dodatne informacije daje portal 021.rs: do devet časova krenuće zatvaranje i na putu Novi Sad - Bačka Palanka na delu između Gložana i Čelareva, na putu Bački Petrovac - Silbaš, na putu Kikinda - Zrenjanin, kod Aradca na putu Zrenjanin - Novi Sad, Stara Pazova (kod auto-puta), Bač (put ka Bačkoj Palanci), Novi Žednik - Čantavir, Banatsko Novo Selo, Tovariševo, Sombor (Bezdanski put), Subotica Y krak i drugo.

Kod Rafinerije Novi Sad sada se nalazi oko 70 traktora, i za danas su planirane blokade kružnog toka prema Kaću, ali će biti rigoroznije - na 20 minuta.

Blokiraće se i pravac ka Zrenjaninu i auto-putu Beograd-Subotica

"Juče nas je bilo više, oko 75 traktora. Vikendom imamo više jer neki ljudi su batalili poljoprivredu, pa su morali da se zaposle", rekao je Goran Filipović iz Kisača i zamolio građane da "gledaju alternativu" jer će se na kružnom toku napraviti čep, pa će protok saobraćaja biti znatno otežan. Ova blokada trajaće do 16h.

Takođe, u zavisnosti od broja traktora blokiraće se i pravac ka Zrenjaninu i auto-putu Beograd-Subotica.

Ne cveta cveće ni kod komšija

Prema poslednjim saznanjima i poljoprivrednici susedne Hrvatske planiraju protest i to za sredu, 22. novembar. Kako se navodi na fejsbuk objavi Tomislava Pokrovca iz Retkovaca kod Vinkovaca - "Vreme je da kažemo: Dosta!".

"U zadnjih 30 godina nas ubijaju sa svim izmišljenim bolestima od kravljeg ludila, klasične kuge svinja, kvrgave kože, bedrenice, ptičjeg gripa pa do afričke kuge svinja. Više je stoke preventivno ubijeno nego što je ikada u istoriji čovečanstva ijedna bolest napravila. Otkupnim cenama žitarica koje pogoduju posrednicima sve više ratara ulazi u propast i na putu su da i onu odustanu", navodi se u objavi, te se poziva na izlazak i podršku protestu.


Tagovi

Protest Blokada Satnica Bogdan Stojanov Goran Filipović Vojislav Malbaški Protest u Hrvatskoj


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...