Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 19.11.2023. 10:45

Vlada predložila Radnu grupu - poljoprivrednici pooštravaju protest

Poljoprivrednicima je stigao odgovor Ministarstva poljoprivrede, ali neprihvatljiv za one koji demonstriraju. Zato se blokade pooštravaju.

Foto: Žarko Bogosavljević
  • 801
  • 112
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je odgovor poljoprivrednicima koji protestuju i predlog rešenja Vlade.

U odgovoru koji je dostavljen i našoj redakciji, a koji potpisuje ministarka Jelena Tanasković, navodi se da na zahtev poljoprivrednika o uređenju tržišta robnim berzama ne postoji mogućnost donošenja zakona do formiranja Narodne skupštine, s obzirom da je Vlada tehnička. 

Vlada jeste tehnička, ali za zahteve poljoprivrednika potrebna je politička volja

Akcize i odvodnjavanje?

Što se tiče goriva bez akcize, napisano je da će od 1. januara poljoprivrednici imati pravo na povraćaj plaćene akcize u skladu sa Zakonom (u ovom trenutku 64,7 dinara).

"Opet su nam napisali da smo mi potpuno u pravu, pa nam nije jasno zašto to odmah nisu ispunili. Da su oni sve to uradili u maju, kad smo potpisali sporazum, mi sad uopšte ne bi bili na ulici", prokomentarisao je Miroslav Matković ispred subotičkih ratara i dodao da su poljoprivrednici sa Ministarstvom imali sastanak 29. septembra i da nije jasno zašto oni do sada nisu uradili dogovoreno.

Nismo se tako dogovorili: Vlada donela odluke suprotno Sporazumu sa poljoprivrednicima?

Takođe, sporne tačke bili su satelitski snimci i naknada za odvodnjavanje, za koju je dogovoreno plaćanje 50 odsto nadoknade ove godine, i potpuno ukidanje od sledeće, gde je u odgovoru navedeno da su izmene Zakona po ovom pitanju usvojene u novembru ove godine.

"Tamo (u Zakonu) se spominje 2023. godine, nigde 2024. Evo, stigle su opomene "Vode Vojvodine" i zatezne kamate, tako da to ide i dalje."

Radna grupa nek reši robno-tržišno poslovanje

U drugom predlogu, Vlada donosi zaključak da se raspiše poziv za javne skladištare i da se osnuje Radna grupa za koordinaciju aktivnosti napređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprvrednim proizvodima.

Put Bački Petrovac - Silbaš od jutros (19.11.) (foto: Mileta Slankamenac)

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika su dostavila Ministarstvu poljoprivrede pismeni odgovor na njihove predloge:

"Mi i vi smo potpuno svesni da je svako rešenje RADNE GRUPE i slično čisto gubljenje vremena... Ukoliko donesete akt koji predviđa olakšicu poljoprivrednicima sipanja goriva na svim benziskim stanicama bez akcize sa PDV-om spremni smo da vaše predstavnike ugostimo u KLUBU POLJOPRIVREDNIKA U KISAČU već u ponedeljak (20.11.) u 18 sati", naveli su, a ostatak odgovora, kao i predlog i odgovor Ministarstva poljoprivrede možete pročitati u dokumentima ispod teksta.

Šta dalje?

I danas će biti blokirano Bavanište, Magistralni put Novi Sad - Bačka Palanka između Gložana i Čelareva, put Bački Petrovac - Silbaš, put Kikinda ka Zrenjaninu, Aradac, Brestovac Čenta, Stara Pazova, Kuzmin, Banatski Brestovac, put Kovin Pančevo, Bač, granični prelaz Srpska Crnja, raskrsnica Idvor - Sakule, Novi Žednik - Čantavir, nadvožnjak na auto-putu Subotica-Beograd, Banatsko Novo Selo - Pančevo, Tovariševo, Bezdanski put- Sombor, put Beograd-Vršac (Vlajkovački most), Y krak na auto-putu Subotica - Beograd (istok izlaz), magistralni put Pančevo-Zrenjanin, Kaćka petlja u Novom Sadu, novosadska Rafinerija.

Kako saznajemo od Milete Slankamenca ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, pridružuje se još poljoprivrednika koji će blokirati druga mesta.

Blokada na Kaćkoj petlji (foto: Andrej Hložan)

"Blokade će biti duže! Što se tiče Novog Sada, mi idemo u protestnu vožnju, a iz protestne vožnje idemo na blokade pristupnih saobraćajnica auto-putu. Danas će biti najozbiljnije", najavio je Slankamenac.


Dokumenti


Tagovi

Protest Blokada Odgovor Ministarstva poljoprivrede Mileta Slankamenac Miroslav Matković Mesta blokada Meil odgovora Radna grupa Gorivo bez akciza Naknada za odvodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...