Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 14.02.2020. 15:00

Bolest ludih krava dovešće do trgovinskog rata između SAD i Evrope?

Amerikanci prete carinama ukoliko zemlje EU ne počnu da uvoze više američkih poljoprivrednih proizvoda, a njihov predsednik Donald Tramp kaže kako mu se sve više čini da bi moglo doći do trgovinskog rata.

Foto: Pixabay/Derek Sewell
  • 143
  • 6
  • 0

Zbog svima poznate krize iz '90-ih vezane uz bolest bovine spongioformna encefalopatije (BSE) poznate kao bolest ludih krava, Evropska unija će verovatno odbiti zahtev SAD-a za redukovanje strogih pravila o sigurnosti hrane. Istovremeno, američki predsednik Donald Trump preti carinama ako zemlje EU ne počnu da uvoze više američkih poljoprivrednih proizvoda.

S obzirom da je izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Evrope u SAD veći za 12 milijardi dolara godišnje od uvoza iz SAD-a u EU, američki ministar poljoprivrede Soni Perdu rekao je da bi EU trebala da prilagodi svoje propise o hrani i da ih ipak malo ublaži.

Na pomolu trgovinski rat sa SAD-om

Čini se da su mali izgledi da će se Evropski parlament složiti. "Evropljani koji pamte bolest ludih krava neće prihvatiti nikakvo smanjenje standarda hrane, a ni jedan političar ne treba da podrži takav trgovinski sporazum", rekao je za reuters stručnjak za trgovinu iz Evropskog centra za politiku, Johan Bjerkem te dodao: "Pregovaramo s Trampom kog Evropljani nimalo ne simpatišu. Stoga, biće teško prihvatiti ovakav sporazum."

Tramp se već dugo žali kako je položaj trgovine s EU gori od onog s Kinom. Ove je nedelje čak izjavio kako ima svoje viđenje Evrope te zaključio kako postoje izgledi za novi trgovinski rat.

Evropljani smeju da koriste hlor, a Amerikanci ne?

EU je zabranila uvoz mesa iz SAD-a tretiranog hormonima rasta kod pernate živine oprane peracetskom kiselinom poznate još i kao "hlorisana piletina" što je u Americi uobičajena praksa. S druge strane, Vašington ukazuje na to kako se salata u EU redovno pere hlorisanom vodom, radi dezinfekcije, a takvu praksu smatraju protekcionizmom EU poljoprivrednika. Na to su dobili odgovor iz Brisela kako je antimikrobno pranje pernate živine hlorisanom vodom maska za higijenske standarde.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila je da različite vrste pranja hlorisanom vodom nisu sigurne za potrošače, ali ne trebaju ni biti deo higijenskih postupaka tokom obrade pernate živine. Osim toga, u ovoj su agenciji ispitivali meso tretirano hormonima, ali još uvek nije utvrđeno da je li sigurno za konzumaciju, budući da nemaju dovoljno podataka.

Nakon brojnih skandala s hranom EU oprezna s uvozom

Bolest ludih krava od koje su oboljevali i ljudi dovelo je do globalne zabrane izvoza životinja i klanja miliona britanske stoke. Takođe, postoje i drugi skandali u vezi sa stočarstvom, poput dioksina u stočnoj hrani pronađenog u Beligiji (zbog čega je i došlo do osnivanja EFSA-e).

"U Evropi je to dovelo do uvođenja načela poredostrožnosti, odnosno ideje da ako niste sigurni, ne preuzimajte nepotrebne rizike", rekao je Erik Milstoun, profesor na Univerzitetu u Saseksu.

Kravlje ludilo ponovno preti - bolest potvrđena u Škotskoj

U isto vreme pooštreni su i zakoni EU o označavanju proizvoda, a 2003. godine oznake su bile potrebne kako bi se otkrilo prisustvo više elemenata u tragovima genetski modifkovanih (GM) useva. Rezultat toga je bio da, iako se milioni tona GM hrane za životinje uveze u EU, takve namirnice ne završavaju na tanjirima evropskih potrošača. 

SAD ne zahteva označavanje GM hrane, a neki od njihovih poljoprivrednih lobija veruju da Evropa etiketama nepravedno stigmatizuje njihove proizvode. Istovremeno, SAD zabranjuje uvoz sira proizvodenog od nepunomasnog mleka, osim ako nije odležao 60 dana. To znači da isključuje uvoz francuskog bria i kamemberta.


Tagovi

SAD Europska unija Trgovinski rat Kravlje ludilo Hrana Poljoprivredni proizvodi Uvoz Izvos


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D