Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 14.04.2022. 15:00

Brisel: Ruske kampanje o prehrambenoj krizi su dezinformacije? Šta planira EU?

Vladimir Putin je rekao da su sankcije Zapada podstakle globalnu krizu hrane i rastuće cene energenata, što predstavlja potencijalnu pretnju uticaju EU. 

Foto: Depositphoto/Stockr
  • 241
  • 54
  • 0

Evropska unija ima za cilj da se pozabavi rastućim cenama pšenice i đubriva i očekivanim nestašicama na Balkanu, u severnoj Africi i na Bliskom istoku "diplomatijom hrane" kako bi se suprotstavila ruskom narativu o uticaju njene invazije na Ukrajinu, rekao je neimenovani diplomata EU za Reuters.

Kako komentariše, nesigurnost hrane izazivala je "ogorčenost" u ranjivim zemljama u ovim regijama. Predsednik Rusije, Vladimir Putin rekao je da su sankcije Zapada protiv njegove zemlje podstakle globalnu krizu hrane i rastuće cene energenata, što predstavlja potencijalnu pretnju uticaju EU. 

Egipat i Liban, zavise od pšenice i đubriva iz Ukrajine i Rusije, a suočavaju se sa skokom cena nakon pada zaliha.

"Ne možemo da preuzemo rizik gubitka regiona", dodao je drugi evropski diplomata.

Očekuju se nove inicijative

Unija želi da pojača međunarodne napore za ublažavanje posledica nestašice pa će zajedno sa Svetskim programom za hranu UN-a objaviti nove inicijative.

Zvaničnici EU kažu da su francuske diplomate razmotrile uspostavljanje globalnog mehanizma za distribuciju hrane za siromašnije zemlje, dok je Mađarska predložila povećanje poljoprivredne proizvodnje u EU promenom svojih klimatskih ciljeva. Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) razmatra mogućnost finansiranja uvoza, rekli su zvaničnici.

Brisel smatra da su ruske kampanje o prehrambenoj krizi dezinformacije, rekao je prvi diplomata, dodajući da EU ne ograničava trgovinu hranom s Rusijom. Ističe se da je ruski izvoz ove vrste robe izuzet iz sankcija.

Josep Borel, visoki diplomata EU, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova rekao je da Rusija otežava Ukrajini isporuku poljoprivrednih proizvoda napadima na luke i bombardovanjem skladišta pšenice. EU pokušava da olakša izvoz hrane preko Poljske i podržava isporuku goriva ukrajinskim poljoprivrednicima kako bi olakšala situaciju.

Pomoć najugroženijima

Takođe pruža finansijsku podršku najugroženijim zemljama, najavivši 225 miliona evra pomoći severnoj Africi i Bliskom Istoku. Polovina od toga biće usmerena u Egipat, najveću državu u regionu, dok će Liban, Jordan, Tunis, Maroko i palestinske vlasti dobiti hitna sredstva u iznosu između 15 i 25 miliona evra.

Kriza ipak preti Bliskom istoku i Zapadnom Balkanu (Foto: Depositphotos/belchonock)

Za podršku poljoprivredi zemljama Zapadnog Balkana biće obezbeđeno 300 miliona evra, u okviru redovnog finansiranja regiona EU.

Prioritetno povećanje proizvodnje hrane

Januš Vojčehovski, komesar za poljoprivredu, u svom obraćanju Evropskom parlamentu rekao je da je povećanje proizvodnje hrane u Evropi prioritet, izveštava Euractiv. Detaljno je opisao kako EK ohrabruje zemlje članice da to učine kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i rekao da se mora delovati u kratkom roku kako bi rešili pitanja prehrambene sigurnosti i pristupačnosti. Prema njegovim rečima, ove godine je omogućena proizvodnja bilo kakvih useva na ugarima, uz zadržavanje punog nivoa takozvanih zelenih plaćanja poljoprivrednicima. Nove mere trebalo bi da povećaju upotrebljivo zemljište za uzgoj žitarica, što će pozitivno uticati na proizvodnju ratarskih kultura u EU.

Po prvi put EK je pokrenula svoj krizni rezervni fond, usvojivši izuzetne mere podrške od 500 miliona evra kako bi direktno pomogla poljoprivrednicima koji su najviše pogođeni višim troškovima inputa i zatvaranjem izvoznih tržišta.

Države članice se mogu izuzetno odlučiti da podršku EU dopune do 200 odsto nacionalnim fondovima, a Komisija će im omogućiti da unapred plate povećana direktna plaćanja ZPP-a kako bi se rešile poteškoće u protoku novca sa kojima se poljoprivrednici suočavaju. 


Tagovi

FAO World Food Program Evropska komisija Evropska unija Sigurnost hrane Zapadni Balkan Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević