Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika Britanija
  • 02.01.2022. 07:30

Britaniji preti nestašica hrane? Svinjarstvo teško pogođeno

Police u supermarketima su prazne, a situacija s tovom i uzgojem svinja u Velikom Kraljevstvu se i dalje čini beznadežnom.

Foto: Depositphoto/GrinPhoto
  • 636
  • 200
  • 0

Britanskom tržištu i dalje preti nestašica hrane. Od Bregzita, izlaska te zemlje iz Evropske unije, police u supermarketima su prazne, a nedostatak namirnica je svakim danom vidljiviji.

Smatra se da će se situacija još više pogoršati, jer je juče, prvog dana ove godine na snagu stupila granična kontrola uvoza u punom obimu što znači da uvoznici isporuke moraju unapred da prijave carini. Ove bi nove britanske mere mogle da stvore uska grla u snabdevanju hranom, a vlada ih je već jednom suspendovala jer nije mogla da pronađe rešenje.

Uzgoj svinja najviše pogođen

Situacija s tovom i uzgojem svinja tamo se i dalje čini beznadežnom. Ministar zaštite životne sredine, Džordž Justik, tvrdi da će vladini paket podrške ovom sektoru pomoći u smanjenju trenutnog zaostatka i da je pomoć u toku, navodi PigProgress. Istakao je da je reakcija industrije na vize za mesare bila pozitivna i sugerisao da, nakon sastanka sa prerađivačima, razmišlja o produženju programa pomoći za privatno skladištenje (PSA) i šeme podsticajnog plaćanja za klanje (SIP) do marta ove godine.

"Ukoliko se ovi programi prošire, industrija mora da učini sve što je u njenoj moći da ih iskoristi kako bi maksimizovala dodatnu radnu snagu koja dolazi pod viznom šemom, a da bi se rešili zaostaci", rekao je on.

Rob Mutimer, predsednik Nacionalne asocijacije uzgajivača svinja je zamolio ministra za životnu sredinu da sazove okrugli sto prerađivača, trgovaca i proizvođača kako bi se razgovaralo o krizi, rekavši da je do sada bilo malo koristi od paketa podrške i da je malo mesara stiglo u UK.

Industrija gubi milione

Podaci Odbora za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB) pokazuju da su proizvođači izgubili 30 evra po grlu na svinjama u prvoj polovini 2021. godine, što znači da je industrija Ujedinjenog Kraljevstva izgubila neverovatnih 171 miliona evra ili 946.000 evra dnevno.

Osim problema s radnom snagom, proizvođači su suočeni s rastućim ulaznim troškovima, uključujući hranu za životinje, kao i dalja ulaganja kako bi ispunili zakone o emisijama.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Britanija Bregzit Svinjarstvo Rob Mutimer Nestašica hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃