Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica Elizabeta
  • 09.09.2022. 15:00

Britanski farmeri tuguju: Cenili su kraljicu Elizabetu i njenu povezanost sa selom

S dubokom tugom beležimo odlazak Njenog Veličanstva Kraljice, ali takođe se s iskrenom zahvalnošću sećamo njene neumorne službe našoj naciji i njenoj ruralnoj zajednici, poručuju poljoprivrednici.

Foto: Facebook/Royal Family
  • 88
  • 71
  • 0

Hleba, putera i džema od jagoda - bio je omiljeni popodnevni zalogaj kraljice Elizabete koja je juče preminula u 97. godini života u svom dvorcu u Balmoralu, u Škotskoj. Nije u tom, takozvanom peni sendviču bio bilo kakav džem. Kuvao se od domaćih, škotskih jagoda koje su rasle na imanju dvorca. 

Ovo zdanje iz 1856. godine smešteno je na seoskom imanju od 20.000 hektara, u Aberdinšru. Osim uređenih bašta u engleskom stilu, hrastovih šuma, tamo je svoje mesto našao i povrtnjak iz kojeg na kraljevski sto stiže domaća hrana, a na tom području uzgajaju i konje i goveda. 

Domaća hrana s imanja

Kraljica navodno nije bila veliki gurman, ali, držala je do domaće hrane. Prema bivšem kraljevskom kuvaru Darenu Mek Grejdiju, porodica je u posedu velikih bašti na mnogim mestima Velike Britanije iz kojih dolazi većina svežih namirnica. Osim toga, ako idu u ribolov ili lov, sve što je jestivo ulovljeno, porodica i pojede. 

Pre više od 20 godina, njen muž, princ Filip došao je na ideju gajenja i prodaje visokokvalitetne robe s kraljevskih poseda i drugih malih lokalnih dobavljača. Njegov je cilj bio podržati manje proizvođače u tom području, a istovremeno kupcima pružiti proizvode najbolje kvalitete koje Britanija može ponuditi.

Farma se sastoji od 200 krava džersi rase, 140 rasplodnih krmača, 1.500 kokošaka, 1.000 jutara obradive zemlje i 2.000 jutara travnjaka koji se uglavnom koriste za hranjenje stoke.

Poznato je i kako se njen sin, sada kralj Velike Birtanije, Čarls III zalaže za održivost poljoprivrede i mala seoska gazdinstva.

Kraljica u mladosti sa kraljem Filipom pored poznatih škotskih goveda

Zaljubljenik u konje

Pokojna kraljica možda nije toliko uživala u hrani, ali je zato bila veliki ljubitelj životinja - poznata kao strastveni jahač i obožavalac pasa i to korgi rase koje je nazivala svojom porodicom. 

Konji su joj bili posebna ljubav. Navodno je od ranog detinjstva bila okružena rodbinom koja je posedovala ove plemenite životinje, a čak je učestvovala u trkama. 

Stoga je sasvim razumljivo da je kraljevska porodica 20. oktobra 1972. godine, u sklopu petodnevnog boravka u tadašnjoj Jugoslaviji, posetila ergelu Đakovo i to na izričit zahtev kraljice Elizabete. 

Britanski farmeri tuguju 

Koliko je kraljevska porodica povezana s poljoprivredom, pokazuje objava Nacionalnog saveza poljoprivrednika Velike Britanije (NFU) čiji su članovi izrazili najdublje saučešće povodom smrti kraljice i naglasili kako su farmeri izuzetno cenili njenu povezanost sa selom. 

"Reči ne mogu opisati duboki osećaj tuge na vest o smrti Njenog Veličanstva Kraljice", rekla je predsednica NFU Minet Baters.

Udruženje "Country Land and Business Association (CLA)" koje predstavlja hiljade farmera i zemljoposednika, takođe je izrazilo "duboku tugu sa svima u Velikoj Britaniji".

"Kraljica je bila nepokolebljivi pobornik britanskog sela i ruralnog načina života", istakli su u svojoj objavi na Tviteru. 

"S dubokom tugom beležimo odlazak Njenog Veličanstva Kraljice, ali takođe se s iskrenom zahvalnošću sećamo njene neumorne službe našoj naciji i njenoj ruralnoj zajednici", rekao je Mark Tufnel, predsednik CLA-e.


Foto prilog


Tagovi

Kraljica Elizabeta Ergela Đakovo Britanska hrana Peni sendvič Kralj Čarls III


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta