Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 27.05.2021. 07:30

Princ Čarls upozorava na gubitak porodičnih poljoprivrednih gazdinstava

Ti poljoprivrednici jedni su od najvrednijih i najinovativnijih malih preduzeća i na toliko mnogo načina zavisimo od njih, mnogo više nego što će većina nas ikada znati, poručuje Princ od Velsa.

Foto: Depositphotos/FB The Royal Family
  • 199
  • 92
  • 0

Širom sveta postoje male farme koje bi mogle da se okupe u globalnu zadrugu koja će biti posvećena proizvodnji hrane prema visokim ekološkim standardima, reči su Princa Čarlsa u njegovom saopštenju za britanski Guardian. Smatra kako bi se to moglo ostvariti uz veštine etičkih preduzetnika i odlučnost poljoprivrednika. 

Ova njegova poruka dolazi u trenutku kada su mali poljoprivrednici kako u Velikoj Britaniji, tako i u Evropskoj uniji suočeni sa gubicima subvencija te novim trgovinskim ugovorima nakon Bregzita, odnosno najavljenom reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU o kojoj se ovih dana raspravlja. 

"Ključno je da se doprinos porodičnog farmera pravilno prepozna - oni moraju da budu krucijalni deo svakog poštenog, uključivog, pravičnog i pravednog prelaza u održivu budućnost", poručuje Princ od Velsa dodavši da im je zbog toga važno da osiguraju alate i podstaknu samopouzdanje za brzi prelaz na sisteme regenerativne poljoprivrede koju zahteva naša planeta. 

Princ Čarls: Zavisimo od njih

Analiza pokazuje kako je ova vrsta poljoprivrednika bila najugroženija, čak i pre pandemije i Bregzita. EU je izgubila veliki broj stočarskih farmi. Guardian iznosi brojku od 3,4 miliona takvih gazdinstava koji su ugašeni između 2005. i 2016., što je poslednja godina za koju su dostupni podaci. Istovremeno, broj stoke na farmama se povećao što je jasan znak intenziviranja proizvodnje u ovom sektoru. 

Kada je reč o Britaniji, u tom je periodu izgubljeno 45.500 stočarskih farmi. Vlada je uvela nove podsticaje, a na osnovu njihovog rada za javno dobro kao što je sadnja drveća, zaštita divljih životinja i očuvanje zemljišta, ali još uvek nije jasno kako će to delovati u praksi. 

Princ Čarls duže vreme je pristalica održive poljoprivrede, a početkom ove godine pokrenuo je platformu "Terra Carta" koja predstavlja putokaz do 2030. godine, a koji bi trebalo da pomogne onima okupljenima u zadruge s ciljem da se što više približe potrošačima koji su zainteresovani za kupovinu od malih, lokalnih proizvođača. 

Kraljevska porodica podržava lokalne proizvođače (Foto: FB/The Royal Family)

"Ti su poljoprivrednici jedni od najvrednijih i najinovativnijih malih preduzeća i na toliko mnogo načina zavisimo od njih, mnogo više nego što će većina nas ikada shvatiti", napisao je.

Vojčehovski: ZPP kao nova šansa

Na problem sa zatvaranjem malih farmi dugo vremena upozorava EU poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski. Čak u tolikoj meri da su mu za njegove stavove zamerili u udruženju poljoprivrednika EU COPA kao i veliki poljoprivrednici. 

EU poverenik za poljoprivredu tvitovima se zamerio farmerima? Koga on štiti?

Vojčehovski je u intervjuu za Euractiv izjavio kako u ZPP-u vidi novu šansu za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva koja su sve više pod pritiskom intenzivnog uzgoja kojem nisu u mogućnosti da konkurišu. 

"Zahvaljujući podršci instrumenata Zelenog sporazuma, oni će imati priliku da budu konkurentni kao ekološki poljoprivrednici, oni koji učestvuju u kratkom lancu snabdevanja. Možda veliki neće biti zadovoljni, ali budući da se evropski agrarni model zasniva na PG-ima, mislim da bi im to trebalo da bude isplativo", izjavio je. 

Naglašava da je potreban održiviji razvoj i finansiranje određenih politika.

"Sredstva iz drugog stuba trebalo bi da bude bolje usmereno na mala i srednja gazdinstva jer su mnogo puta izuzeta iz finansijske podrške, dok su velika dobila povlašćeni tretman", zaključio je poverenik. 


Tagovi

Mali poljoprivrednici OPG Male farme Opstanak Princ Čarls ZPP Janusz Wojciechowski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!