Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registar
  • 31.10.2019. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Broj prijava sezonskih radnika povećan za 600 posto

U prvih devet i po meseci primene novog rešenja, kojim je eliminisana komplikovana procedura zaključivanja ugovora na papiru i odlaska na šaltere, prijavljeno je čak 25.600 sezonskih radnika, koji su radili više od 700.000 dana i za njih je plaćeno 211 miliona dinara poreza i doprinosa.

Foto: Bigstockphoto/radiokafka
  • 110
  • 4
  • 0

NALED i GIZ predali su 25. oktobra softver za elektronsku registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi Poreskoj upravi Srbije u trajno vlasništvo i tako svečano obeležili uspešan završetak projekta Nemačke razvojne saradnje "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika".

Registar: Novih 18 šifara za sezonske poslove

Prijavljeno 25.600 sezonskih radnika -  plaćeno 211 miliona dinara poreza 

Podsetimo, tokom dve godine, GIZ i NALED su podržali resorne institucije u kreiranju i donošenju Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima i razvili veb portal i mobilnu aplikaciju za efikasniju prijavu što je rezultiralo povećanjem broja registrovanih sezonskih radnika od čak 600% u odnosu na 2017. U prvih devet i po meseci primene novog rešenja, kojim je eliminisana komplikovana procedura zaključivanja ugovora na papiru i odlaska na šaltere, prijavljeno je čak 25.600 sezonskih radnika, koji su radili više od 700.000 dana i za njih je plaćeno 211 miliona dinara poreza i doprinosa. Portal i aplikaciju koristilo je 290 poslodavaca od kojih su više od 80 fizička lica.

"Bio bih srećan da smo u prvoj godini registrovali 10.000 radnika, a mi smo uspeli dva i po puta više i u legalne tokove uveli dobar deo od 80.000 sezonaca koji rade na crno. Ovo je početni korak i cilj nam je da e-uprava funkcioniše i u poljoprivredi i da uspostavimo sistem e-agrar, kao platformu za razmenu informacija u ovoj oblasti", izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na drugom regionalnom okruglom stolu o sezonskom radu kojem su prisustvovali gosti iz Albanije, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore.

Tokom ove godine, uspostavljeni su servisni centri u 97 gradova i opština za podršku poljoprivrednicima u korišćenju portala i mobilne aplikacije. Održane su 54 obuke za 990 korisnika sistema i obučeno je 150 lica.

 Drugi regionalni okrugli sto o sezonskom radu (Foto: Zlatko Markovinović)

Sremska Mitrovica inicijator programa

Jedna od lokalnih samouprava u kojoj je formiran servisni centar i odakle je krenula inicijativa za ovaj program jeste i Sremska Mitrovica. Funkciju servisnog centra je još prošle godine preuzela mitrovačka Agencija za ruralni razvoj, a Petar Samardžić, direktor Agencije, učestvovao je na okruglom stolu o sezonskom radu, kao predstavnik lokalne samouprave koja je pionir u promociji i realizaciji ove inicijative.

"Sa tim se možda krenulo dosta stidljivo u javnost, ali se ta ideja ipak na kraju realizovala. Najpre je sa NALED-om i GIZ-om organizovano nekoliko konferencija na ovu temu, a u maju 2018. godine, kad je Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim deltanostima bio još u fazi predloga, u Sremskoj Mitrovici je odrađena i prva promocija ove inicijative," rekao je Samardžić.

Po njegovim rečima na štandu "Sezonski poslovi u poljoprivredi" u okviru mitrovačkog Sajma zapošljavanja, svi zainteresovani za sezonske poslove u agraru, posebno oni koji se vode na evidenciji NSZ,  imali su priliku da direktno razgovaraju sa potencijalnim poslodavcima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima o njihovim potrebama za sezonskim radnicima. Tada je na štandu bilo prisutno nekoliko mitrovačkih proizvođača voća, povrća i duvana, koji angažuju od 20 do 150 sezonaca.

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica tada je započela i vođenje registra sezonaca na nivou Grada, otpočeli su stalnu koordinaciju i saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koju i danas održavaju i oformili su servisni centar u službi administrativno tehničke pomoći poslodavcima i u službi povezivanja poslodavaca sa zainteresovanim sezoncima.

"Drago mi je što smo pokazali da ovakvi programi mogu da zažive i u Srbiji i nadam se da ćemo u narednim godinama imati još više poslodavaca iz oblasti poljoprivrede koji će na ovaj vrlo praktičan način prijavljivati radnike koje angažuju. Nadam se da će biti i mnogo veći broj uredno prijavljenih radnika i da će ova platforma biti primenjena na još nekim privrednim granama, gde i dalje vlada siva ekonomija u oblasti zapošljavanja," kaže Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Prema izveštaju mitrovačkog servisnog centra, sa teritorije Sremske Mitrovice je ukupno 23 poslodavca putem onlajn portala prijavilo  oko 800 radnika.


Tagovi

Sezonski radnici Sezonski radovi Nacionalna služba za zapošljavanje NALED Branislav Nedimović Petar Samardžić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".