Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privatizacija
  • 08.05.2019. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Požega

Budimka uskoro dobija novog vlasnika

Preduzeće Budimka u junu dobija novog vlasnika. Za sada zainteresovano 24 potencijalna kupca. Početna cena je oko 4.5 miliona evra, ali zbog ovakvog interesovanja očekuje se da će ona biti značajno premašena.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 315
  • 17
  • 0

Poljoprivredni proizvođači požeškog kraja, a i šire, jedva čekaju da dođe jun, kada će se konačno znati sudbina nekadašnjeg giganta za preradu voća i povrća Budimka. To je ovih dana i glavna tema među građanima ove opštine.

Poverenik stečajnog upravnika Đorđe Zečević rekao je da su velike šanse da ovo preduzeće dobije odgovornog vlasnika.

"Imali smo do sada ohrabrujući broj interesanata. Za sada nam se javilo 24 zainteresovana domaća i strana potencijalna kupca. Imamo naših zainteresovanih kupaca, ali i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Slovenije, Kine, Rusije. Imamo i neke domaće sportiste. Cilj nam je da Budimka dobije pravog domaćina, koji će odmah pokrenuti proizvodnju. Na tom polju radimo i sa Ministarstvom poljoprivrede i Vlade Srbije. Verujem da se približava vreme za novi život Budimke, nove šanse za radnike, opštu korist regiona, Požege i cele naše Srbije", rekao je Zečević.

Po treći put propala prodaja Budimke

Početna cena Budimke 4.5 miliona evra 

Početna cena je oko 4.5 miliona evra, ali zbog ovakvog interesovanja očekuje se da će ona biti značajno premašena.

Prema nezvaničnim informacijama za Budimku su zainteresovane dve kompanije iz Kine, koje tržište za plasman svog kapitala nalaze u jakim međudržavnim odnosima sa Srbijom. Te kompanije su spominjane prilikom posete kineskog predsednika Si Đingpinga Srbiji. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije je spominjana kompanija Al Dahra. Od domaćih potencijalnih kupaca, kako smo nezvanično saznali, je i Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević.

Ovaj nekadašnji požeški gigant, imao je 400 stalno zaposlenih (Foto: www.rbl.co.rs)

Sunovrat požeškog giganta počeo 1999. godine 

Ovaj nekadašnji požeški gigant, čiji su proizvodi, naročito sokovi, bili poznati na prostorima stare Jugoslavije, do pre 30 godina oktupljivala je oko 30.000 vagona ili 300.000 tona, imala 400 stalno zaposlenih, a u toku sezone, koja je trajala devet meseci, i preko 1.000 radnika.

Njen sunovrat je počeo 1999. godine privatizacijom, koja je posle nekoliko godina poništena, a veliki broj zaposlenih ostao bez posla. Optimistički, iako u dugovima preduzeća, radnici su sopstvenim snagama delimično obnovili proizvodnju i vratili kooperante. Ali, nisu dugo uspeli da se nose sa poslovnim problemima. U toku 2015. godine ovo preduzeće je u potpunosti prestalo da radi. Naredne godine je pokrenut stečajni postupak, a konačni bankrot proglašen je u novembru 2017. godine pred Privrednim sudom u Užicu. Tim je oslobođen sav finansijski teret preduzeća, oko 13 miliona evra.

Izvršena je nova procena imovine, a zatim će se 11. juna ove godine održati licitacija. Budimka raspolaže velikom imovinom i u objektima i u poljoprivrednom zemljištu, kao i u mašinama koje se odmah mogu staviti u proizvodnju.

Izvršena je nova procena imovine, a zatim će se 11. juna ove godine održati licitacija (Foto: Zvezdana Gligorijević) 

Prodaja na javnom nadmetanju 11. juna

Ceo požeški kraj ima nadu da će se ponovna prodaja okončati sa uspehom, da će se naći dobar domaćin, a ne neko ko bi preprodao preduzeće ili promenio namenu. Ovu prodaju je još u oktobru prošle godine najavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević. Tada je rekao da su mnogi krupni problemi, koji su opterećivali ovo preduzeće, rešeni, poput restitucije.

Radošević: Budimka će početi sa radom za nekoliko meseci

Proizvođači voća su ponovo spremni da budu kooperanti. Pokretanjem Budimke, kažu poljoprivrednici, neće jabuke padalice, koje su za industriju, više trunuti po voćnjacima.

Prodaja Budimke biće na javnom nadmetanju 11. juna u 11 sati, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na Terazijama. S obzirom da su Budimkini objekti i oprema namenski, budući kupac će moći da koristi i beneficije koje proizilaze iz registrovane delatnosti kompanije. Svi važni podaci o prodaji Budimke nalaze se na sajtu kancelarije stečajnog upravnika www.rbl.co.rs., u delu aktuelnosti.


Foto prilog


Tagovi

Budimka Požega Đorđe Zečević Ministarstvo poljoprivrede Vlada Srbije Kina Radnici Poljoprivreda Privredni sud Agencije za licenciranje stečajnih upravnika


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]