Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kikiriki
  • 07.10.2021. 14:00

Carina na kikiriki smanjena na dva procenta

Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u EU uvoz oslobođen ove dažbine.

Foto: Depositphotos/fotek
  • 82
  • 50
  • 0

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu. To je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija. 

Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za naše konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.  

Predstavnici konditorskih kompanija kažu da je važno da se prati i kretanje cena osnovnih sirovina, kao što su brašno, šećer, biljna ulja kako bi se usled nekih nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena.

Oktobar - mesec kada Filip Prša vadi kikiriki!

Smanjenjem carinske stope na uvoz kikirikija, smatraju, svi koji koriste ovu sirovinu dobiće veću konkurentnost u poređenju sa uvoznicima gotovih proizvoda iz Evropske unije i drugih zemalja, a koji ne zavise od carinskih troškova izvoza. 

Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Podseća da se u Srbiju godišnje se ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra. 


Povezana biljna vrsta

Kikiriki

Kikiriki

Sinonim: - | Engleski naziv: Peanuts | Latinski naziv: Arachis hypogea L.

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove,... Više [+]

Tagovi

Carina Kikiriki Konditorska industrija Privredna komora Srbije Konkuretnost Saška Biorčević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...