Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mesa
  • 08.02.2020. 18:00

Čeka nas viša cena mesa - mera borbe protiv zagađenja okoline?

Cena mesa u EU bi se povećala 0,47 evra za 100g govedine, 0,36 evra za 100g svinjetine i 0,17 evra za 100g piletine.

Foto: Pixabay/Zichrini
  • 364
  • 17
  • 0

Koalicija organizacija koje se bave zdravljem, životnom sredinom i zaštitom životinja (TAPP) pozvala je Evropski parlament na povećanje cena mesa kako bi amortizovali visoke emisije gasova staklene bašte koje stvara stočarska industrija.

Kako piše euractiv, plan je povećati cenu mesa u Evropskoj uniji kako bi se smanjio štetan uticaj na okolinu koji nastaje uzgojem životinja za meso, uključujući emisije COi gubitak biodiverziteta. Istovremeno bi se mogla smanjiti i konzumacija mesa među Evropljanima, koji ga u svetu jedu gotovo najviše. U parlamentu kažu da će svi prihodi od povećanja cene biti ponovno uloženi u očuvanje životne sredine, a mogao bi se smanjiti porez na povrće i voće.

Zeleni su podržali predloženi novi model cene mesa te smatraju kako treba biti uvršten u novu prehrambenu politiku EU te strategiju "od njive do trpeze".

Prihodi, koji se procenjuju na 32 milijarde evra godišnje, u 2030. godini bili bi ulagani u održivu poljoprivredu. Porez na meso verovatno će biti uključen u predstojeći Evropski zeleni dogovor (EU Green Deal).

Plan povećanja cena

Naime, cena mesa u EU bi se povećala 0,47 evra za 100g govedine, 0,36 evra za 100g svinjetine i 0,17 evra za 100g piletine. O uvođenju poreza zbog pitanja dobrobiti životinja i okoliša već se raspravlja u Nemačkoj i Holandiji, a opšte pitanje o povećanju cena mesa je postavljeno i u ostalim zemljama EU.

Nemačka želi da uvede poseban porez na meso

"Svojom strategijom "od njive do trpeze" nova komisija stavlja fokus na celokupnu proizvodnju hrane, a jedna od ključnih tačaka u području zaštite okoline je izmena cena mesa", rekao je predstavnik zelenih, Bas Ajkhaut (Bas Eickhout). On smatra da trgovci na malo dominiraju raspodelom dobiti u sastavu proizvodnje, dok stočari i potrošači plaćaju cenu za to.

Nije porez, nego je šema?

Međutim, pristalice povećanja cene insistiraju da se ono ne bi smelo nazvati porezom, već šemom pravednog određivanja cena. "Kada se bavimo mesom u smislu brige o okolini, troškove sada snosi društvo, a ne ljudi koji ga kupuju", rekao je Robert Vergir (Robert Vergeer), istraživač iz institucije koja je izradila predlog.

Drugi cilj povećanja cene je smanjiti potrošnju mesa, a povećati potrošnju hrane biljnog porekla. Ako se sprovede, porez bi smanjio potrošnju piletine, svinjetine i govedine 30 - 67 odsto do 2030. godine.

"Moramo opet stvoriti sliku životinja na pašnjacima koje imaju dobre uslove za život", rekla je direktorka zadruge Saosećanje u svetskoj poljoprivredi (Compassion in World Farming), Olga Kikou.

Ipak, ovo poljoprivrednicima ne ide u prilog

Ovaj predlog je dobio kritike od strane poljoprivrednika, a Danijel Azevedo (Daniel Azevedo) iz udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA je rekao: "Ovakav plan će dovesti do napuštanja ruralnih područja, a kako bi se održali i povećali standardi, poljoprivrednik treba prvo da zaradi kako bi mogao da ulaže".  


Tagovi

Evropska unija Cene mesa Povećanje cena Meso Dobrobit životinja Održiva poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!