Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobar dan, domaćine
  • 18.01.2018. 14:00

Cena goriva niža za 25 dinara?

Ministar Nedimović najavio je 25 dinara nižu cenu goriva za poljoprivrednike, ali oni okupljeni u Novom Sadu nisi bili zadovoljni onim što su čuli.

Foto: jackmac
  • 4.433
  • 218
  • 0

Panel na kome je učestvovao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović privukao je veliku pažnju poljoprivrednika drugog dana savetovanja "Dobar dan, domaćine" u Novom Sadu. Govorilo se o planovima za 2018. godinu, o kojima smo pisali ovde, ali su okupljeni bili posebno zainteresovani za plavi dizel.

"Najvažnija tema kojom se bavimo je pitanje plavog dizela. Meni je želja i ideja da se to ustanovi, naročito zbog okruženja u kome živimo, jer je cena goriva takva kakva jeste. Ona neće biti prvog februar takva i biće skuplja u Bosni, ali ja nemam ništa sa tim", rekao je Nedimović.

Nedimović: Ne postoji jasna crta ko se bavi poljoprivredom,a ko ne

Objasnio je da je problem to što imamo 660.000 registovanih poljoprivrednih gazdinstava, a realno se poljoprivredom bavi oko 380.000 njih. Ostali ili ne egzistiraju ili služe za simulovanje određenih poslova, rekao je ministar:

Nedimović: Dajem šta mogu od sebe!

"To se sve dešava u onih osam miliona ne ulaska u PDV i mogućnosti isisiavanja novca i ne plaćanja PDVa, a na istoj adresi je pravljeno 15 gazdinstava. Plavi dizel ne možemo da uvedemo, jer ne postoji jasna crta ko se bavi poljoprivredom, a ko ne. Nije sporno uvođenje toga, nego je problem naći mehanizam, na kome radimo sa udruženjima poljoprivrednima i naftnim asocijacijama".

Podsetio je da je ideja da na svakoj pumpi može da se kupi subvencionisano gorivo, a ne samo na određenoj. To bi bilo moguće zahvaljujući elektronskom sistemu, gde bi sa jednom poljo karticom svako ko je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava mogao da dobije pravo na gorivo po povlašćenoj ceni.

Cena niža za oko 25 dinara

Tada se došlo i do podatka koji je interesovao sve - koliko će biti niža cena goriva? Kada je Nedimović rekao da je predlog da to bude 25 dinara, poljoprivrednici su glasno negodovali, ukazujući na to da nisu zadovoljni, uz komentar: "Pretrgli ste se!". Ministar je na to šaljivo odgovorio: "Onda 15!". Dodao je: "Dajem šta mogu od sebe, a to što ne mogu, to će morati neko drugi".

Poljoprivrednici nisu bili zadovoljni onim što su čuli u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta

Objasnio je da je problem i to što je količina baznog ulja koje se uvozi povećana skoro tri puta, da bi se simulovao proces koji je u vezi sa dizel gorivom. Takođe, problem vidi i u tome što mnogi odlaze u Republiku Srpsku po gorivo, napominjući da se sa tim moraju izboriti i da se nada da će uspeti.

Foto: jackmac34 / Pixabay, Đorđe Simović, Aleksandra Kekić


Tagovi

Branislav Nedimović Dobar dan domaćine Plavi dizel Cena goriva Subvencije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.