Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupa hrana
  • 27.02.2023. 18:00

Cene gasa padaju, zašto je hrana i dalje skupa?

Cene koje danas vidimo u supermarketima odražavaju cene energije pre šest meseci, kada je hrana proizvedena. Kada će se stabilizovati?

Foto: Depositphotos/teamtime
  • 128
  • 50
  • 0

Iako su cene gasa u Evropi u februaru pale na najniži nivo u gotovo 18 meseci, one za hranu nastavljaju da rastu. Troškovi energije prelili su se na sve privredne sektore, ali ono što najviše zabrinjava je kako oni utiču na domaćinstva. 

Stabilizacija za šest meseci?

Iako su niže, u obzir treba uzeti tzv. uticaj zaostajanja, pojasnio je za Euronews energetski analitičar iz TELF AG-a, Rik De Oliveira pojasnivši da se trenutne niže cene energije moraju pretvoriti u niže troškove proizvodnje hrane, kako bismo videli razliku.

"Na primer, cene koje danas vidimo u supermarketima odražavaju cene energije pre šest meseci, kada je hrana proizvedena. Stoga verujemo da ćemo njihov pad videti tek za otprilike šest meseci, kada se stabiliziraju cene energije", dodao je.

U Evropskoj uniji su one u januaru u proseku porasle za 18.4 odsto u poređenju sa istim razdobljem 2022. Mađarska je postala "šampion" poskupljenja hrane (48,2 odsto), a slede je Litvanija (32 odsto) i Slovačka (28,6 odsto). Najmanji rast zabeležen je u Švajcarskoj (5,8 odsto) i Kipru (10,3 odsto).

Ipak, globalne cene hrane pale su u januaru, 10. uzastopni mesec.

Pojeftinilo đubrivo, pala kiša, ali će setva biti skuplja od lanjske?

"Mislimo da će se poverenje potrošača definitivno poboljšati na kraju 2023., ali će biti potrebno mnogo više vremena da se reši kriza troškova života", prognozira De Oliveira.


Tagovi

Troškovi života Stabilizacija Cene hrane Cene gasa Cene energije Rik De Oliveira


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta