Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 06.10.2023. 15:00

Cene hrane u svetu: Jedan proizvod u septembru zabeležio najveći rast poslednjih 13 godina

FAO indeks cena hrane u septembru manji je za 10,7 odsto u odnosu na prošlu godinu i 24 odsto u odnosu na rekordnu vrednost svih vremena iz marta 2022.

Foto: Depositphotos/bilanol.i.ua
  • 103
  • 6
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u septembru je indeks cena hrane manji za 10,7 odsto u odnosu na prošlu godinu i 24 odsto u odnosu na rekordnu vrednost svih vremena iz marta 2022. 

Veza između nafte i šećera

Najveći rast, 9,8 odsto zabeležen je za šećer, a indeks je dostigao najviši nivo u poslednjih 13 godina. Rezultat je to zabrinutosti zbog uticaja El Ninja na prinos u Tajlandu i Indiji.

Drugi faktor je poskupljenje nafte, što je podstaklo proizvođače da se okrenu proizvodnji etanola. To je indirektno smanjilo količinu šećera na tržištu i dovelo do ovog trenda. 

Ipak, navode u izveštaju, ovaj rast je ograničen povoljnim uslovima i velikim prinosima šećerne trske u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču šećera.

Rasle su i cene kukuruza, podstaknute velikom potražnjom za brazilskim zalihama, sporijom prodajom u Argentini i povećanim troškovima rečnog prevoza u SAD-u, koji je najviše uslovljen niskim vodostajem reke Misisipi. 

Ulje beleži najveći pad

S druge strane, međunarodne cene pšenice pale su 1,6 odsto, zahvaljujući velikim zalihama i dobrim izgledima za proizvodnju u Rusiji. Pirinač, koji je u avgustu skočio gotovo 10, prošlog je meseca pala za 0,5 odsto zbog niske uvozne potražnje, objavio je FAO.

Najveći pad od 3,9 odsto je zabeležilo ulje, zatim mlečni proizvodi 2,3 odsto što je deveti uzastopni mesečni pad zbog slabe potražnje u Evropi i velikih zaliha u vodećim proizvodnim regijama.

Cene mesa pale su jedan odsto, treći mesec uzastopno. Najjeftinija je bila svinjetina i meso živine, a ovčetina ima silaznu putanju već peti mesec za redom. Velike su zalihe ovčetine u Australiji, uprkos jakoj potražnji iz Kine i Bliskog Istoka.


Tagovi

FAO indeks Indeks hrane Indeks žitarica Indeks mlečnih proizvoda Cena hrane Cene mesa Cena žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.