• FAO indeks
  • 25.03.2020. 15:00

Cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u februaru pale za jedan odsto

Cene prehrambenih proizvoda u februaru pale su za jedan odsto u odnosu na januar, prvi put nakon četiri meseca zbog oštrog pada izvoznih cena biljnih ulja i dakako, virusa.

Foto: JumpStory
  • 59
  • 3
  • 0

Prema FAO indeksu cene prehrambenih proizvoda u februaru pale su za jedan odsto u odnosu na januar, prvi put nakon četiri meseca zbog oštrog pada izvoznih cena biljnih ulja. 

Cene biljnih ulja pokazale su trend smanjenja i to za 10,3 odsto od januara, prekinuvši trend rasta od jula 2019. Palmino ulje beleži najveći pad od 12 odsto u odnosu na prethodni mesec. Faktori su veća proizvodnja od očekivane u Maleziji, privremeni pad indijske potražnje za uvozom i zabrinutost zbog usporavanja potražnje zbog Covid-19. Soja, suncokret i uljana repica takođe, slede taj pad.

Cene mesa u februaru niže za 2 odsto

Cene mesa u februaru su niže za 2 odsto u odnosu na januaru, što je drugi mesečni pad, čime je nivou 9,8 odsto bila viša od februaru 2019. Cena ovčijeg mesa je najviše pala, a zatim goveđeg zbog smanjenog uvoza iz Kine, odnosno kašnjenja iz priobalnih luka. To je dovelo do nagomilavanja zaliha u zemljama izvoznicama.

Klanje ovaca na Novom Zelandu je zbog suše takođe uticalo na cene te vrste mesa. Potražnja za svinjskim mesom se smanjila, ali neizvesno snabdevanje u Evropi podstaknula je cene na rast, dok je meso živine pogođeno nižom cenom u Aziji.

Sloveniju pogodila velika kriza u mlečnom sektoru

Za sektor mlečnih proizvoda ključan je uticaj bilo predviđanje potencijalnih, ozbiljnih pitanja potražnje. Nervoza i nesigurnost kako će se razvijati situacija i uticati na trgovinu uzrokovali su pad tržišta, uključujući cene mlečnih proizvoda.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda u februaru je prosečno iznosio 209,8 bodova, više za 9,2 boda (4,6 odsto) u odnosu na januar, što je porast četvrti mesec zaredom. Indeks je na 17,4 boda (9,0 odsto) iznad njegove vrednosti u odnosu na isti mesec prošle godine. U februaru su cene sira porasle za čak 20 bodova (10,6 odsto), što je uzrokovano pooštravanjem izvoznih isporuka s Novog Zelanda, te sezonskim padom mlečne proizvodnje. Suprotno tome, kotacije za obrano mleko u prahu i punomasno mleko u prahu, smanjile su se zbog usporavanja kupovine u Kini - najvećem svetskom uvozniku tog proizvoda, a s obzirom na kašnjenja u lukama. 

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Slovenija je izvestila o kriznoj situaciji u mlečnom sektoru zbog izbijanja korona virusa u Italiji. Njihovi dobavljači mleka imaju sve više problema s isporukom u tu susednu zemlju, jer je potražnja naglo opala. Slovenija je oko 30 odsto sirovog mleka izvozila u italijanske mlekare.

Trećina vinarija ima problem s narudžbinama

Cena šećera je u februaru porasla za 4,5 odsto, u odnosu na januar, ponajviše zbog mogućnosti smanjenja proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, uz jaku potražnju iz Indonezije. S druge strane, kontinuirana slabost brazilske valute (Real) prema američkom dolaru ograničila je opseg rasta svetskih cena šećera.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Više od trećine vinarija ima zastoj u narudžbinama jer se kineske kompanije nisu ponovo otvorile, te njihova logistika još uvek ne radi punom brzinom. Iz Kine ne dolaze nove pošiljke, a trećina kompanija, takođe, izvestila je o otkazivanju narudžbina svojih uvoznika, kao i otkazivanju sajmova i drugih promotivnih aktivnosti.

Cena riže porasla već drugi mesec za redom

Cene žitarica su u odnosu na januar bile manje za 0,9 odsto, za sve glavne žitarice osim riže. Na pšenicu je uticala potražnja usled COVID-19, na dobro snabdevenom tržištu. Cena kukuruza je pala zbog očekivano manje potražnje hrane usled pogoršanja ekonomskih perspektiva. Cena riže je porasla drugi mesec zbog visokog izvoza u Ameriku i Vijetnam, usprkos snažnoj potražnji s Dalekog istoka i iz Istočne Afrike.


Tagovi

Korona virus Covid 19 Ekonomija Prehrambena industrija Pad cena Rast cena Poljoprivredni proizvodi Evropska komisija FAO index


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.