Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 25.03.2020. 15:00

Cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u februaru pale za jedan odsto

Cene prehrambenih proizvoda u februaru pale su za jedan odsto u odnosu na januar, prvi put nakon četiri meseca zbog oštrog pada izvoznih cena biljnih ulja i dakako, virusa.

Foto: JumpStory
  • 88
  • 3
  • 0

Prema FAO indeksu cene prehrambenih proizvoda u februaru pale su za jedan odsto u odnosu na januar, prvi put nakon četiri meseca zbog oštrog pada izvoznih cena biljnih ulja. 

Cene biljnih ulja pokazale su trend smanjenja i to za 10,3 odsto od januara, prekinuvši trend rasta od jula 2019. Palmino ulje beleži najveći pad od 12 odsto u odnosu na prethodni mesec. Faktori su veća proizvodnja od očekivane u Maleziji, privremeni pad indijske potražnje za uvozom i zabrinutost zbog usporavanja potražnje zbog Covid-19. Soja, suncokret i uljana repica takođe, slede taj pad.

Cene mesa u februaru niže za 2 odsto

Cene mesa u februaru su niže za 2 odsto u odnosu na januaru, što je drugi mesečni pad, čime je nivou 9,8 odsto bila viša od februaru 2019. Cena ovčijeg mesa je najviše pala, a zatim goveđeg zbog smanjenog uvoza iz Kine, odnosno kašnjenja iz priobalnih luka. To je dovelo do nagomilavanja zaliha u zemljama izvoznicama.

Klanje ovaca na Novom Zelandu je zbog suše takođe uticalo na cene te vrste mesa. Potražnja za svinjskim mesom se smanjila, ali neizvesno snabdevanje u Evropi podstaknula je cene na rast, dok je meso živine pogođeno nižom cenom u Aziji.

Sloveniju pogodila velika kriza u mlečnom sektoru

Za sektor mlečnih proizvoda ključan je uticaj bilo predviđanje potencijalnih, ozbiljnih pitanja potražnje. Nervoza i nesigurnost kako će se razvijati situacija i uticati na trgovinu uzrokovali su pad tržišta, uključujući cene mlečnih proizvoda.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda u februaru je prosečno iznosio 209,8 bodova, više za 9,2 boda (4,6 odsto) u odnosu na januar, što je porast četvrti mesec zaredom. Indeks je na 17,4 boda (9,0 odsto) iznad njegove vrednosti u odnosu na isti mesec prošle godine. U februaru su cene sira porasle za čak 20 bodova (10,6 odsto), što je uzrokovano pooštravanjem izvoznih isporuka s Novog Zelanda, te sezonskim padom mlečne proizvodnje. Suprotno tome, kotacije za obrano mleko u prahu i punomasno mleko u prahu, smanjile su se zbog usporavanja kupovine u Kini - najvećem svetskom uvozniku tog proizvoda, a s obzirom na kašnjenja u lukama. 

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Slovenija je izvestila o kriznoj situaciji u mlečnom sektoru zbog izbijanja korona virusa u Italiji. Njihovi dobavljači mleka imaju sve više problema s isporukom u tu susednu zemlju, jer je potražnja naglo opala. Slovenija je oko 30 odsto sirovog mleka izvozila u italijanske mlekare.

Trećina vinarija ima problem s narudžbinama

Cena šećera je u februaru porasla za 4,5 odsto, u odnosu na januar, ponajviše zbog mogućnosti smanjenja proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, uz jaku potražnju iz Indonezije. S druge strane, kontinuirana slabost brazilske valute (Real) prema američkom dolaru ograničila je opseg rasta svetskih cena šećera.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Više od trećine vinarija ima zastoj u narudžbinama jer se kineske kompanije nisu ponovo otvorile, te njihova logistika još uvek ne radi punom brzinom. Iz Kine ne dolaze nove pošiljke, a trećina kompanija, takođe, izvestila je o otkazivanju narudžbina svojih uvoznika, kao i otkazivanju sajmova i drugih promotivnih aktivnosti.

Cena riže porasla već drugi mesec za redom

Cene žitarica su u odnosu na januar bile manje za 0,9 odsto, za sve glavne žitarice osim riže. Na pšenicu je uticala potražnja usled COVID-19, na dobro snabdevenom tržištu. Cena kukuruza je pala zbog očekivano manje potražnje hrane usled pogoršanja ekonomskih perspektiva. Cena riže je porasla drugi mesec zbog visokog izvoza u Ameriku i Vijetnam, usprkos snažnoj potražnji s Dalekog istoka i iz Istočne Afrike.


Tagovi

Korona virus Covid 19 Ekonomija Prehrambena industrija Pad cena Rast cena Poljoprivredni proizvodi Evropska komisija FAO index


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta