Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.08.2023. 18:00

Cene pšenice blago rastu: Rumunija se nada ukrajinskoj, a Indija ruskoj

Rast cena nije veliki. Ipak, smatra se kako taj trend odražava stanje u Ukrajini, ali i prognoze o slabijoj žetvi u Evropi.

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 627
  • 77
  • 0

Cene pšenice su danas na pariškoj berzi u 14 sati za septembarski ugovor dostigle 230,75 evra po toni što je blagi rast, od tek 1 odsto. Na čikaškom CBOT-u su znatno niže i iznose 199,26 €/t. 

Kada je reč o kukuruzu, i njegova je cena blago rasla, a za ugovor u novembru na MATIF-u iznosi 213,50 €/t. U Čikagu tona košta 171,30 evra. 

Analitičari smatraju kako se radi o rekaciji na situaciju u Ukrajini, ali i prognoze o slabijoj žetvi u Evropi. 

Izvoz premašio prošlogodišnji

Dakle, Ukrajina je u sredu izvestila o novim napadima na silose i skladišta na Dunavu kada je uništeno tri do pet hiljada tona poljoprivrednih proizvoda vrednosti milion dolara. 

Crnomorski sporazum prekinut je pre mesec dana, 17. jula, no bez obzira na to, do sredine avgusta njihov je izvoz žitarica premašio prošlogodišnji. Tamošnje ministarstvo agrarne politike objavilo je kako je ta zemlja izvezla 3,48 miliona tona žitarica i mahunarki, uključujući 1,206 mil. t u avgustu. 

Čemu se nada Rumunija? 

Posebno važan partner im je Rumunija. Njihov je premijer, Marsel Ćolacu, danas izjavio da bi oko 60 odsto ukrajinskog izvoza žitarica moglo biti transportirano kroz tu zemlju, nakon što je Rusija napustila sporazum, piše Reuters. I pre toga njihova je luka Konstanta bila važna za isporuku, a sada planiraju poboljšati prometnu infrastrukturu - železničku, automobilsku, rečnu i morsku kao i granične prelaze. 

Ćolacu je takođe rekao da će Rumunija, koja je jedan od najvećih izvoznika žitarica u EU, dati sve od sebe da poveća tranzit ukrajinskih na međunarodna tržišta kako bi zaštitila lokalne poljoprivrednike. Dakle, ona je uz Mađarsku, Bugarsku, Poljsku i Slovačku najviše ugrožena porastom uvoza poljoprivrednih proizvoda. 

Indija planira kupiti jeftinu rusku pšenicu 

Za to vreme Indija planira od Rusije da kupi devet miliona tona pšenice po nižoj ceni kako bi se snabdela zbog rastućih globalnih. Reč je o vrlo niskih 25 do 40 dolara po toni, navodi Reuters.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na taj način žele da ublaže inflaciju, a poslednja značajnija količina koju su uvezli od Rusije bila je 2017. godine, 5,3 mil. t. 


Tagovi

Cijena kukuruza Ukrajinske žitarice Tržište žitarica Indija Rusija Cena žitarica Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.