Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.02.2022. 18:00

Cene žitarica i uljarica ostaće visoke uz rekordne nivoe potražnje - prognoze Corteve

Vodeća američka poljoprivredna hemijska i semenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.845
  • 307
  • 0

Posle optimističkih prognoza prodaje insekticida i semena Corteva Inc očekuje da će cene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke uz rekordne nivoe potražnje.

Ova vodeća američka poljoprivredna hemijska i semenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja. Ovaj je proizvođač insekticida i semena imao koristi od velike potražnje i viših cena. Američki proizvođači unapred kupuju seme i hemikalije u pokušaju da osiguraju zalihe za nadolazeće proleće, usred rasta cena zbog problema sa radnom snagom, smanjene globalne ponude đubriva i hemikalija i rastuće potražnje, navodi Reuters

Rekordne cene žitarica i uljarica

Tako je prodaja proizvoda za zaštitu bilja ove kompanije porasla za šest odsto u kvartalu, predvođena herbicidima Enlist i Arylex, te insekticidom Isoclast, dok su snažna potražnja za kukuruzom u Latinskoj Americi povećale prodaju u segmentu semena za 12 odsto. 

Očekuju da će cene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke te na rekordnom nivou potražnje koja je posebno zabeležena u zadnjem kvartalu 2021. Tada su ubrzano rasle cene i potražnja za sojom i kukuruzom, zahvaljujući ponovnom otvaranju ekonomija i oporavku u sektoru etanola. 

Svetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

"Nastavlja se doslednost globalne potražnje što će odgovoriti na zahteve za obnovljivim gorivima kao što je biodizel. Tako će se podržati zdravi nivoi cena poljoprivrednih proizvoda", izjavio je izvršni direktor Corteve, Čak Margo.

Umesto kukuruza - soja? 

Ali, uzgajanje kukuruza u SAD je pod znakom pitanja, jer je za tu kulturu potrebno više đubriva. Setva 2022. će biti ograničena smanjenom količinom primenjenih đubriva i odustajanjem poljoprivrednika od te proizvodnje. U Cortevi očekuju, kako je ranije pisao Reuters, da će visoke cene đubriva podstaknuti brojne poljoprivrednike da počnu da uzgajaju soju što će povećati potražnju za njihovim Enlistom, sorti biotehnološkog semena sledeće generacije te njemu komplementarnim herbicidima. 

Tržišni udeo te sorte u ukupno zasađenoj površini ove uljarice u SAD mogao bi u 2022. da poraste na najmanje 40 odsto sa 35 odsto u 2021.

Treba napomenuti da je ova kompanija iznela prognozu operativne zarade od 2,8 do tri milijarde dolara, a vrednost deonica im je porasla za 2,15 odsto, na 49,19 dolara. 


Tagovi

Corteva Cene đubriva Cene semena Tržište Potražnja Žitarice Uljarice Enlist


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u