Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 06.02.2022. 07:30

Svetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

Rastu površine pod zasejanim žitaricama, a očekuju se dobrar rod. Ipak suša preti prinosima u Južnoj Americi.

Foto: Depositphotos/mecan
  • 580
  • 38
  • 0

Svetska proizvodnja žitarica sprema se da dostigne novi rekordni nivo od 2.793 miliona tona u 2021. što je za 2,1 miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu.

FAO prognoze za proizvodnju pšenice su povećane za Argentinu i Australiju, zajedno s nešto većim procenama proizvodnje u Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

Neće biti ekspanzije za pšenicu? 

Procena globalne proizvodnje pšenice u 2021. sada je skoro jednaka rezultatu iz 2020. godine. U Evropskoj uniji, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, usevi su za sada dobri. Međutim, nedovoljno snežnog pokrivača povećalo je osetljivost na oštećenja od mraza u istočnim zemljama. Promene u površinama su zanemarljive.

Setva ozime u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je drugu godinu zaredom i procenjuje se da predstavlja najveću površinu u poslednjih šest godina. Izglede za visok rod umanjuje suša, posebno u južnim regionima. U Ruskoj Federaciji setva ozime premašuju petogodišnji prosek, a povoljne vremenske prilike nagoveštavaju dobre prinose. Slična situacija je u Ukrajini. Vlada u Indiji garantuje isplative proizvođačke cene što je dovelo do povećanja površine pod tom žitaricom za 2022. Pakistanske površine pod njom će premašiti natprosečni nivo od prošle godine.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Generalno se može reći da su se u svetu povećale površine pod ovom ratarskom kulturom, ali suša u pojedinim regijama može dovesti do pada prinosa. Predviđa se da će globalna površina pod pšenicom ove godine samo umereno rasti, uz visoke cene inputa koje će sprečiti veću ekspanziju.

Rekordni rod kukuruza

Prognoza svetske proizvodnje žitarica za stočnu hranu u 2021. smanjena je za 0,2 odsto. Povećane su procene proizvodnje kukuruza u Evropskoj uniji, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama. Rekordne površine pod njim predviđaju se u Argentini i Brazilu, uz visoke cene ovih proizvoda, ali problem može biti suša koja je ondje prisutna već neko vrijeme. Uslovi u Južnoj Africi su nešto povoljniji, a površina je neznatno umanjena.

Globalna trgovina kukuruzom bi mogla da padne (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

FAO globalna prognoza proizvodnje pirinča za 2021. sada je određena na 517,1 milion tona, što je 0,7 odsto više u odnosu na rekord iz 2020. godine, ali 1,3 miliona tona niže nego što se očekivalo u decembru.

Upotreba i zalihe 

Predviđa se da će svetska upotreba žitarica 2021/22. porasti za 1,6 odsto u odnosu na nivo iz 2020./21. godine, uprkos decembarskoj reviziji naniže od 4,5 miliona tona te biti usmerena većinom na korišćenje hrane za životinje. U Sjedinjenim Američkim Državama, zbog visokih cena u odnosu na ostale žitarice za stočnu hranu, potrošnja pšenice je slabija nego što se ranije očekivalo.

Svetske zalihe na kraju sezone 2022. godine povećane su od decembra za 2,2 miliona tona na 824 mil. t, samo nešto niže od početnih nivoa. Najveće imaju Ruska Federacija zbog povećanja proizvodnje i SAD zbog smanjenja izvoza. Predviđa se da će ukupne zalihe krupnog zrna pasti neznatno, za 0,4 odsto, u 2021/22. godini, što u velikoj meri odražava pad globalnih zaliha ječma. Porast zaliha kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje povećanje u Kini podupiru očekivani rast globalnih zaliha kukuruza od 2,7 odsto u odnosu na njihov početni nivo. Svetske zalihe pirinča na kraju marketinške sezone 2021/22. ostaju prognozirane na 188 miliona tona, nepromenjene u odnosu na decembarska očekivanja i na nivou njihovih rekordnih početnih nivoa.

Trgovanje žitaricama

Najnovija FAO-ova prognoza za svetsku trgovinu žitaricama u 2021/22. iznosi rekordnih 481 milion tona, što je jedan milion tona više u odnosu na decembar i povećanje od 0,4 odsto u odnosu na nivo 2020/21. Kada je reč o pšenici, predviđa se da će u 2021/22 (jul/jun) porasti za 2,0 odsto u odnosu na 2020/21, sa 193 miliona tona, podstaknuta jačom potražnjom za uvozom s Bliskog istoka nakon smanjenih žetvi u nekoliko zemalja.

Kada je u pitanju izvoz, očekuju se rekordne žetve što podržava i rekordne prognoze izvoza za Argentinu, Australiju i Ukrajinu u 2021/22., koje, uz veće isporuke iz Evropske unije, više nego kompenzuju pad prodaje iz Kanade, Ruske Federacije te Sjedinjenih Američkih Država zbog manje dostupnosti. Izvozna kvota u Ruskoj Federaciji (počevši od sredine februara) takođe će ograničiti prodaju do kraja sezone.

I trgovina će oboriti rekorde? (Foto: Foto: Depositphoto/KoliadzynskaIryna)

Očekuje se da će globalna trgovina kukuruzom pasti u 2021/22., uglavnom zbog slabije potražnje iz Kine zbog povećane proizvodnje i većeg uvoza ostalih žitarica za životinje. Pad isporuka iz Brazila zbog smanjene proizvodnje i Sjedinjenih Američkih Država kao rezultat domaće ponude i povećane konkurencije drugih izvoznika, delimično je nadoknađen povećanjem izvoza iz Argentine i Ukrajine.

Očekuje se da će 2022. međunarodna trgovina pirinčem dostići 53 miliona tona, u odnosu na revidiranu procenu od 51 milion tona za 2021. godinu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

FAO Indeks cena Cene Žitarice Pšenica Kukuruz Rekord


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.