Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkularna ekonomija
  • 02.05.2020. 15:00

Cirkularna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španija već počela sa primenom

Način proizvodnje koji se primenjuje trenutno u linearnoj ekonomiji postaje neodrživ i trenutno funkcioniše samo na sistemu "konzumiraj i baci". Kao takav stvara velike količine otpada čije odlaganje predstavlja veliki problem kako u Evropi, tako i u celom svetu. 

Foto: JumpStory
  • 302
  • 9
  • 0

Korišćenje eko ambalaže i smanjenje potrošnje energije kao i emisije gasova staklene bašte, jedni su od glavnih ciljeva za postizanje veće održivosti i zaštite okoline u skladu s novim načelima Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine. Takođe, ovi ciljevi bi mogli da se postignu i uvođenjem novog modela pod nazivom cirkularna ekonomija.  

Način proizvodnje koji se trenutno primenjuje u linearnoj ekonomiji postaje neodrživ i temelji se na sistemu 'konzumiraj i baci' i kao takav stvara velike količine otpada čije odlaganje predstavlja veliki problem kako u Evropi, tako i u celom svetu. 

Iako brojne države nisu još svesne ni svoje, ali ni situacije u svetu, Španija je ipak odlučila da donese određene promene. Tako je poljoprivredno-prehrambeni sektor u saradnji sa poljoprivrednim kompanijama odlučio da napravi plan cirkularne ekonomije koji će predstaviti Evropskoj komisiji. 

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

"Trenutno se mnogo ulaže kako bi se iskoristili svi nusproizvodi koji bi inače bili bačeni na otpad. Oni će se koristiti u nekim drugim industrijskim procesima. Ova vrsta inovacija uključuje primere kao što su dobijanje biogasa iz poljoprivredno-prehrambenog otpada ili industrijskih otpadnih voda, kao i traženje načina da se smanji potrošnja sirovina ili poboljša upravljanje otpadom“, poručili su iz Španske industrijske federacije za hranu i piće (FIAB).

Raste popularnost održivosti

Koncept da svaka vrsta otpada, od biljnog do industrijskog, može da ima dodatnu vrednost, kao i da može pomoći poboljšanju ekonomske, ekološke i društvene održivosti, posebno dobija postaje popularna među španskim poljoprivrednicima, proizvođačima i istraživačima.

Kao jedan od primera je kompanija Kalidad Paskual koja se bavi proizvodnjom mlečnih proizvoda, a sve više se okreće cirkularnoj ekonomiji koja se temelji na reciklaži i iskorišćavanju nusproizvoda. Smanjili su potrošnju resursa optimizacijom procesa proizvodnje i pakovanja. Ostaci proizvodnje koriste se u dobijanju energije. Uveli su i papirnu ambalažu koja se reciklira, a od 2010. potrošnja vode u toj kompaniji pala je za gotovo 30 odsto. 

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će da se reciklira

Zanimljiv je i primer vinarije Mataromera koja ostatke od proizvodnje vina koristi u svojoj kozmetici, a zalažu se i za to da se grane koje su ostale nakon orezivanja koriste kao gorivo u bojlerima na čvrsta goriva. 

Brojne institucije i grupe se sve više zalažu za ovaj vid ekonomije

Projekt "WaSeaBi" koji finansira Evropska unija, uz podršku tehnološkog centra AZTI, pokrenut je sa ciljem povećanja iskorišćavanja vodnih resursa.

"Istraživanja su pokazala da se u procesu obrade ribe, na primer, iz vode u kojoj su se kuvali bakalar i razne školjke, dobijaju zdravi i kvalitetni nusproizvodi koji mogu da se koriste kao dodaci u hrani za stoku i kućne ljubimce", rekao je Bruno Injara, istraživač AZTI-a i dodao kako ovo može da bude odličan primer upotrebe cirkularne ekonomije. 

Cirkularna ekonomija - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Kastilja i Leon je španska autonomna zajednica koja je prošle godine uložila 2,6 miliona evra u poljoprivredno-prehrambenu bioekonomiju, a pokrenula je i nekoliko inicijativa za korišćenje kestena, krompira, surutke, pšeničnih mekinja i zobi u neke druge svrhe koji se još uvek istražuju. 

Naučnici sve više pozivaju na sistemske promene u načinu proizvodnje i konzumiranja hrane, upozoravajući na to da ako se ubrzo nešto ne promeni, planeti Zemlji, kao i čitavom njenom stanovništvu, prete još veće klimatske promene, nestašice, gladi i ekonomske krize iz kojih neće moći da se izvuče. 


Tagovi

Cirkularna ekonomija Španija Reciklaža Nusproizvodi Kalidad Paskual Mataromera


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.