Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.07.2022. 18:00

Da li će BASF zatvoriti pogon u Nemačkoj?

Nestašica prirodnog gasa iz Rusije mogla bi rezultirati zatvaranjem pogona i otpuštanjem radnika, ali i većim posledicama.

Foto: Depositphotos/firn
  • 352
  • 74
  • 0

Zbog krize sa gasom moguće je zaustavljanje proizvodnje amonijaka u fabrici vodeće hemijske kompanije BASF na lokaciji u Ludvigšafenu, u Nemačkoj. Taj prekid mogao bi biti nadoknađen proizvodnjom u pogonima u Belgiji i SAD-u.

Nemačka uveliko zavisi od ruskog prirodnog gasa koji je osnovna sirovina za proizvodnju amonijaka. Upravo to je limitirajući faktor za pogone ove kompanije.

Nema gasa, nema đubriva, nema hrane

Izvoz gasa iz Rusije za Evropu je pao za 30 do 50 odsto u poslednje dve nedelje. Očekuje se opšta energetska kriza, a hemijska i industrija sintetskih đubriva mogle bi ostati bez dovoljnih količina osnovne sirovine, što je pogodilo i BASF, najvećeg svetskog dobavljača hemikalija.

Evropu čeka teška kriza sa đubrivima?

Menadžerski tim kompanije se nikad nije suočio sa takvom situacijom i otvorena je opcija koja predviđa zatvaranje kompleksa. Ovim potezom bi 39.000 zaposlenih radnika u nemačkom pogonu ostalo bez zaposlenja, a bila bi ugrožena evropska privreda i proizvodnja hrane.

Belgijski pogoni kao rešenje

U Ludvigšafenu za proizvodnju amonijaka i acetilena najviše troše upravo gas, i stoga postoji opasnost da dođe do obustave u slučaju prekida isporuke ruskog gasa.

Izlaz vide u postrojenju u Antverpenu u Belgiji koje je manje zavisno od ruskog prirodnog gasa i koristi ga u količini od pet do 10 odsto. Drugi deo količina bi proizvela američka fabrika koja je izgrađena u saradnji sa norveškom Yara-om.


Tagovi

BASF Prirodni gas Amonijak Proizvodnja đubriva Nestašica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.