Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 16.03.2021. 10:00

Da li će usled visoke cene goriva poljoprivrednici smanjiti rad?

Taj negativni trend rasta cena goriva po poljoprivrednike će se verovatno nastaviti, a imajmo u vidu da je prosečna potrošnja goriva oko setve oko 35-45 litara po hektaru, rekao je predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petar Radić.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 330
  • 106
  • 0

Proteklu korona-godina je obeležio visok rast cena gasnog uljnog goriva koje sada preovlađuje kod poljoprivrednih mašina, da bi u maju-junu, ona pala zbog manje potražnje drugih potrošača. Ipak, od juna je nafta opet blago rasla da bi do kraja godine dostigla nivo od oko 140, a sada, pred samu setvu imamo cenu od preko 150 dinara po litru naftnih derivata, prenosi RTV.

"Taj negativni trend rasta cena goriva po poljoprivrednike će se verovatno nastaviti, a imajmo u vidu da je prosečna potrošnja goriva oko setve oko 35-45 litara po hektaru. Kako su subvencije na gorivo ukinute, mi se brzo približavamo prošlogodišnjim vrlo visokim cenama goriva", prognozira za ovaj medij predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petar Radić i smatra da će ratari smanjiti broj operacija u proizvodnji kako bi se smanjila cena utroška goriva.

Poskupljenje odraz upravo rasta cene nafte

Kako objašnjava Udruženje naftnih kompanija Srbije, rast cene nafte podstaknut je očekivanjima trgovaca da će u narednom periodu biti povećana potrošnja, kao posledica oživljavanja ekonomskih aktivnosti i generalno povećanja mobilnosti. Ova procena je doprinela povećanju potražnje, koju s druge strane nije pratio i rast proizvodnje sirove nafte.

Zemlje proizvođeči nafte u okviru sporazuma OPEK+ koje su sporazumno smanjile isporuke sa svojih naftnih polja, samo nedavno nisu videle razlog za povećanje proizvodnje, što je dovelo do narušavanja ravnoteže i naglog rasta cena.

Cene nafte skočile nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Cene goriva u Srbiji su postepeno počele da rastu pre otprilike tri meseca i poskupljenje je u najvećoj meri bilo odraz upravo rasta cene nafte. Prosečna cena litre benzina od 30. oktobra je povećana za oko 10 dinara, dizela za 12, a TNG-auitogasa za oko devet dinara. U pitanju je povećanje od osam do 12 procenata, dok je sirova nafta u tom periodu poskupela za više od 80 odsto.

Od 15. februara se primenjuju novi veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi proizvođača i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.


Tagovi

Gorivo Cena nafte Brent Akcize Udruženje naftnih kompanija Srbije Petar Radić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u