Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska efikasnost
  • 05.03.2020. 08:00

Dan energetske efikasnosti - uštedite energiju u poljoprivredi

Najveće uštede u poljoprivredi su moguće u sistemima za navodnjavanje, u transportu i u rasveti kod krajnjeg potrošača energije, ali i u drugim sektorima poljoprivrednih delatnosti.

Foto: Pixabay/lukasbieri
  • 189
  • 5
  • 0

Energetska efikasnost predstavlja upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije, odnosno energetskom efikasnošću štedimo energiju. Dobar primer su štedljive led sijalice koje troše manje energije umesto klasičnih sijalica, a pri tom daju istu količinu svetlosti. Osim što je manja energetska zavisnost, ovom efikasnošću smanjujemo zagađenje i direktno utičemo na poboljšanje životnih uslova.

Energetska efikasnost štedi 40% energije

Prema navodima Energetskog portala, potrošnja energije u Srbiji dvostruko je veća u odnosu na prosečnu potrošnju u 35 zemalja OECD-a, samo 10 odsto domaćih investitora prepoznaje energetsku efikasnost kao komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju, a vlasnici stanova i kuća u Srbiji mahom posmatraju predložene mere za energetsku efikasnost samo kao dodatni namet.

Uštedite energiju u poljoprivrednoj proizvodnji

Danas, kada se obeležava Svetski Dan energetske efikasnosti, želimo da naglasimo kako se energija može uštedeti i u poljoprivredi. Najveće uštede u agraru su moguće u sistemima za navodnjavanje, u transportu i u rasveti kod krajnjeg potrošača energije, ali i u drugim sektorima poljoprivrednih delatnosti.

Kako prenosi portal eesrbija.rs, više od bilo koje druge poljoprivredne delatnosti, muža i prerada mleka oslanja se na električnu energiju - za mužu krava, za hlađenje i skladištenje mleka, za pripremu tople vode i za rasvetu.

Potrebna veća ulaganja u obnovljive izvore

S druge strane, smatra se da oko jedne trećine ukupne potrošnje energije u poljoprivredi otpada na proizvodnju trgovačkih đubriva i proizvodnju pesticida. Zato, smanjenje potrošnje energije u tom sektoru poljoprivrede sniziće značajno i cene tih proizvoda.

Ne rasipajte energiju u plastenicima!

Pošto je opšte poznato da je, naročito u plasteničkog proizvodnji ranog povrća, potrebno grejanje, portala eesrbija.rs navodi da se čak 75 odsto energije uloži na grejanje, 15 odsto na potrošnju električne energije i 10 odsto za vozni park.

Zbog toga, najveće mogućnosti za povećanje energetske efikasnosti u plastenicima u smanjenju gubitaka toplote kroz procepe, upotrebni izolacionih materijala za zidove, zaptivanje vrata, prozora i drugih otvora i naročito racionalna ventilacija, u skaldu sa datom proizvodnjom.

Održavajte svoje mašine

Nažalost, kad je u pitanju navodnjavanje, gubi se dosta energije i to čak 25 odsto zbog lošeg goriva. Uštedu možemo napraviti u pravilno projektovanom sistemu za navodnjavanje, kako bismo obezbedili dovoljnu vlagu i manje otpadnih voda.

Takođe, kad su u pitanju poljoprivredne mašine, neophodno je, zarad uštede, odabrati adekvatne mašine prilagođene određenom tlu, kao i njihovo redovno održavanje, koje će nas poštedeti, ne samo gubljenja energije, nego i novca za remonte i popravke.

EU: 32,5% energije do 2030. mora dolaziti iz obnovljivih izvora

Kako smo ranije pisali, Evropski parlament usvojio je 2018. godine tri zakonodavna akta - Uredbu o upravljanju energetskom unijom, Direktivu o energetskoj efikasnosti i Direktivu o promovisanju obnovljivih izvora energije, koji nameću obavezu dostizanja najmanje 32,5 odsto energetske efikasnosti na EU nivou do 2030. godine.


Tagovi

Energetska efikasnost Ušteda energije Energija u poljoprivredi Održavanje poljoprivrednih mašina Smanjenje gubitaka u toploti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...