Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.05.2019. 18:00

Danci predvodnici: Organska hrana popularnija nego ikada pre

Organski proizvodi posebno su popularni u Danskoj gde se beleži rast prodaje takvih proizvoda - između 2017. i 2018. godine povećana je za 14 odsto.

Foto: Pixabay/6277974
  • 85
  • 3
  • 0

Organsko, ekološko, zdravo, neprskano... već vam na nos izlaze ovi izrazi koji se sve više koriste u svakodnevnom razgovoru, a pogotovo među poljoprivrednim proizvođačima. Možda ćete reći kako kod nas svest nije još dovoljno razvijena, kako narod nema dovoljno novca da bi priuštio ove, u većini slučajeva skuplje proizvode, ali budućnost ne samo Zemlje nego i poljoprivrede i poljoprivrednika je u ekološkoj proizvodnji pa svakako treba razmišljati u tom smeru. 

Organski proizvodi posebno su popularni u Danskoj gde se beleži rast prodaje takvih proizvoda - između 2017. i 2018. godine povećana je za 14 odsto, dosegnuvši vrednost od 12,9 milijardi kruna (1,73 mlijarde evra). Ove brojke dokaz su za to da je Danska i dalje zemlja sa najvećim udelom potrošnje organske hrane na svetu. 

Još smo pre tri godine pisali o tome kako Danska želi do 2020. pretvoriti svoju poljoprivredu u 100 posto organsku. Država daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimuliše se i povećanje potražnje za organskim proizvodima. A prošle godine potvrđeno je i da su rekorderi u proizvodnji.

Danska rekorder potrošnje ekoloških proizvoda

"Ovo je dokaz da se danski poljoprivrednici mogu preusmeriti na ono što potrošači žele, bez obzira na vrstu proizvoda koji se traže", rekao je Kirsten Lund Jensen, rukovodilac sektora za poljoprivredu pri Danskom veću za poljoprivredu i hranu (DAFC). "Došlo je do pomaka sa prodajom voća i povrća, a potrošači su vrlo svesni činjenice da se pri uzgoju ne koriste hemikalije", pojašnjava Jensen za thelocal.dk.  

U DAFC-u kažu da danski poljoprivredni proizvođači žele zadovoljiti potražnju za organskim proizvodima među potrošačima širenjem svoje organske proizvodnje ili prelaskom iz konvencionalne u organsku proizvodnju, a to prelazno razdoblje traje dve godine. 

Očekuje se da će ukupan rast u nadolazećim godinama biti 10 do 15 odsto godišnje. 


Tagovi

Danska Organski proizvodi Potrošnja Rast


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.