• Trovanje ptica
  • 27.05.2019. 17:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Bačka Topola

Deset ptica otrovano kod Novog Orahova, među njima i strogo zaštićene vrste

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je da je na njivi, u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola, pronađeno deset otrovanih ptica, među kojima je strogo zaštićena vrste eje močvarice, kao i gačci i svrake, koji su zaštićene vrste.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
  • 56
  • 6
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da je tokom uviđaja pronađeno deset leševa ptica: dve jedinke eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri jedinke gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri jedinke domaćeg goluba.

"Upečatljiv prizor su bili mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena", saopštilo je Društvo. 

Slede toksikološke analize u Naučnom institutu za veterinarstvo 

Korisnik tri parcele na kojima su zatečeni leševi, I. K. iz Novog Orahova, izjavio je tokom nadzora da je sejao kupljeno i deklarisano seme kukuruza, te da nije učinio nikakvu nepropisnu radnju. Ipak, zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad".

Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.

U poslednjih 17 godina više od 200 slučajeva trovanja ptica grabljivica

Za 20 godina 250 slučajeva trovanja ptica 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji partnerski rade na projektu zaštite ptica grabljivica "PannonEagle", ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja "po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana".

"Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara", kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskig zavoda za zaštitu prirode.

"Zato apelujemo da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom aktivnošću, te da se ovakvi slučajevi bez odlaganja prijave policiji i našoj instituciji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine", kaže Tucakov.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica. Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.


Foto prilog


Tagovi

Trovanje ptica Eja močvarica Gačac Svraka Golub Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Tucakov


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.