Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 27.03.2022. 12:00

Dizel skuplji od benzina - šta je sa gasom?

Evrodizel se do petka 1. aprila u isto vreme prodaje po ceni od 198 dinara za litar, što je za 11 dinara više, dok je motorni benzin evropremijum BMB 95 zadržao cenu od prethodnog petka od 176,05 dinara za litar.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 321
  • 97
  • 0

Cena dizela je povećana zbog njegovog manjka na svetskom tržištu, pre svega, usled smanjenog snabdevanja iz Rusije, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike, a prenosi Tanjug.

Evrodizel se do petka 1. aprila u isto vreme prodaje po ceni od 198 dinara za litar, što je za 11 dinara više, dok je motorni benzin evropremijum BMB 95 zadržao cenu od prethodnog petka od 176,05 dinara za litar.

U prethodnih sedam dana je cena evro dizela iznosila 187,23 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar.

Ministarstvo energetike je tim povodom saopštilo da maksimalne maloprodajne cene prate kretanja na berzama i da je država učinila sve da zaštiti domaće kupce.

Dizel za poljoprivrednike do daljeg 179 dinara, čeka se tumačenje Brisela?

Cena dizela za poljoprivrednike do daljeg, Uredbom, ostaje 179 dinara za litar.

Naknada razlike u ceni prirodnog gasa

Vlada Srbije formirala je Komisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa, prenosi dalje ova agencija. U odluci objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da će to telo evidentirati i odobravati sredstva za nadoknadu razlike između cene po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene ograničene važećom Uredbom.

Predsednica Komisije je pomoćnik ministra privrede Dubravka Drakulić, a u telu su predstavnici ministarstava energetike i finansija.

S druge strane, CEE Benkvoč (CEE Bankwatch Network) traži od EU da prestane da finansira gas na Zapadnom Balkanu i da umesto projekata fosilnih goriva traži od zemalja da predlože projekte jednake vrednosti u kategoriji Talas renovacije, koji bi uključivali renoviranje zgrada, ugradnju efikasnih toplotnih pumpi i solarnu toplotu, piše Euractiv.

U izveštaju se navodi da su zemlje regiona predložile nekoliko gasnih projekata, a među njima je i projekat za izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Severna Makedonija.


Tagovi

Cene goriva Cena dizela Proizvodnja gasa Energenti Prirodni gas


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao