Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 01.08.2019. 18:00

Do kraja godine počinje izvoz svinjskog mesa, kukuruza i jabuke u Kinu

Srbija će od novembra, osim svinjetine, u Kinu izvoziti i kukuruz i jabuke. Sporazum o tome je u Pekingu potpisao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa Generalnim direktoratom kineske Carine.

Foto: Bigstockphoto/hrabar
  • 266
  • 12
  • 0

Srbija će od novembra, osim svinjetine, u Kinu izvoziti i kukuruz i jabuke. Sporazum o tome je u Pekingu potpisao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa Generalnim direktoratom kineske Carine.

Branislav Nedimović je istovremeno predao Generalnom direktoratu kineske Carine aplikacije srpskih kompanija koje žele da izvoze svinjsko meso u tu zemlju.

Do kraja godine 50.000 tona svinjskog mesa biće isporučeno u Kinu

Nedimović se sastao i sa predstavnicima najvećeg uvoznika voća i povrća u Kini, agro-marketom "Sinfadi". Srbija je do sada u Kinu izvozila maline, kupine, vino, kao i goveđe meso.

Do kraja godine u Kinu bi trebalo da krenu i srpski kukuruz, jabuke i 50.000 tona svinjskog mesa.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da je tokom sastanka sa kineskim ministrom poljoprivrede Han Čengfuijem dobio podršku za izvoz srpskog mesa u Kinu.

Izvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda EU i dalje raste rekordnom brzinom

Prošle godine Kina potrošila 560 miliona tona svinjetine 

Kina je najveći potrošač svinjskog mesa na svetu. Prošle godine u toj zemlji je potrošeno 560 miliona tona svinjetine, što znači da je u proseku svaki Kinez pojeo 40 kilograma tog mesa. S druge strane kako prenosi RTS Afrička svinjska groznica odnela je milione životinja u Kini zbog čega su uzgoj i proizvodnja tog mesa opali.

"Sigurno da možemo 500.000 komada svinja ove godine i početkom sledeće da isporučimo. Ovo je najbolje tržište i tržište koje najbolje plaća. Nema boljeg posla za svinjarstvo nego otvoriti kinesko tržište", ukazao je Nedimović.

Najveći deo svinjetine Kina proizvodi sama, a ostatak uvozi iz SAD, Kanade, Evrope. Tom spisku bi do kraja ove godine trebalo da se pridruži i Srbija.

Afrička kuga svinja izbila u decembru prošle godine 

U Kini je početkom decembra prošle godine izbila afrička svinjska kuga, koja je do sada izazvala pravi pomor. Broj svinja u Kini u aprilu bio je za 21 odsto manji nego prethodne godine, a neke prognoze najavljuju da će do kraja godine taj procenat iznositi i do 30 odsto.

Kineske vlasti procenjuju da će cene svinjskog mesa u drugoj polovini 2019. porasti za 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a već sada su značajno uvećane, prenela je ranije Nova ekonomija.

Situaciju pogoršava trgovinski rat Kine i Sjedinjenih Američkih Država, iz kojih dolazi 30 odsto sve uvezene svinjetine u Kini, preneli su inostrani portali.  

Prognoze EK: Očekuje se dalji rast izvoza mesa, mlečnih prozvoda i maslinovog ulja

Kanada je povećala svoj izvoz svinjskog mesa u Kinu za 80 odsto

Kao odgovor na američke tarife na kinesku robu, Peking je povećao takse na svinjsko meso iz SAD prošle godine, pre nego što je kod kineskih svinja primećena bolest. Sada je uvoz američke svinjetine opao za 30 odsto.

Pod ovim okolnostima, Kina traži druge dobavljače. Ruska kompanija Rusagro najavila je ulaganje od pet milijardi američkih dolara u uzgajanje svinja i obradu mesa u samoj Kini, prenela je Nova ekonomija. 

Kanada je povećala svoj izvoz svinjskog mesa u Kinu za 80 odsto u poređenju sa 2018. godinom, a Evropska unija takođe planira da poveća izvoz. U Argentini je 25 fabrika za obradu svinjetine nabavilo izvozne dozvole od kineske vlade.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz mesa Izvoz svinjetine Kina Srbija Svinjsko meso Branislav Nedimović Han Čengfui


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!