• Izvoz hrane
  • 06.07.2019. 08:00

Prognoze EK: Očekuje se dalji rast izvoza mesa, mlečnih prozvoda i maslinovog ulja

Izvoz svinjetine, govedine, maslinovog ulja i mlečnih proizvoda iz EU će nastaviti da se povećava tokom 2019. godine. Na povećanje izvoza svinjetine posebno utiče potražnja na kineskom tržištu, saopšteno je u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 117
  • 6
  • 0

Izvoz iz EU će nastaviti da raste u celini, dok proizvodnja svinjskog mesa ostaje stabilna. Proizvodnja žitarica će se tokom ove i sledeće godine oporaviti od prošlogodišnjeg niskog nivoa i dostići 311 miliona tona, ako se održe dobri vremenski uslovi. Proizvodnja pšenice treba da se poveća za 11% i dostigne 142 miliona tona. Proizvodnja ječma i kukuruza treba da poraste za 7% i 0,5%, dostižući 60 miliona tona i 69 miliona tona.

Izvoz maslinovog ulja iz EU skočio je tokom ove i prošle godine. Zahvaljujući povećanju proizvodnje od 4%. Što se tiče 2019/2020, očekuje se da će vremenski uslovi uticati na oporavak proizvodnje u Italiji i Grčkoj i održati rastući trend proizvodnje u Portugalu. Usled suše u Španiji bi moglo doći do pada proizvodnje i to ispod petogodišnjeg proseka. 

FAO: Svetske cene hrane snižene u junu

Rast i u mlečnom sektoru 

Proizvodnja breskvi i nektarina mogla bi da dostigne oko 4,1 miliona tona u 2019, što je povećanje od 4% u odnosu na 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima. Međutim, zbog jakih kiša i grada u nekim regionima, neće dostići rekordne nivoe iz 2017. godine. Ovo povećanje će doprineti oporavku izvoza EU, koji je opao za 38% u 2018. godini.

Što se tiče sektora šećera, za period 2019/2020, očekuje se da će proizvodnja dostići 18,3 miliona tona, što je povećanje od 4% u odnosu na prošlu godinu. Za tekuću kampanju 2018/2019, uvoz šećera se predviđa na istom nivou kao i izvoz iz EU, na 1,7 miliona tona.

U mlečnom sektoru trebalo da dođe do rasta proizvodnje mleka u EU od 1% u 2019. Pored toga, globalna potražnja za obranim mlekom u prahu je visoka. 

Ispod teksta pogledajte detaljan izveštaj Evropske komisije 

Proizvodnja govedine opada, ali izvoz raste 

Zatim, očekuje se da će proizvodnja govedine opasti za 1,2% u 2019. godini zbog smanjenja stada krava i malog broja goveda. Međutim, izvoz bi se trebao povećati za 15% u istom periodu.Proizvodnja peradi će nastaviti da raste u EU 2019. godine, povećavajući se za 2,5% nakon već snažnog rasta proizvodnje u 2018. godini. Ovo kontinuirano povećanje je zahvaljujući dobroj potražnji i visokim cenama.

Potražnja za svinjskim mesom trebala bi dovesti do povećanja izvoza EU ​​za 12% u 2019. godini. Taj rast potražnje dolazi posebno iz Kine zbog širenja afričke svinjske kuge u zemlji. Proizvodnja će ipak ostati stabilna u istom periodu, zbog smanjenog stada i ekoloških ograničenja. U 2020. godini očekuje se da će proizvodnja EU porasti za oko 1,4 odsto. 


Dokumenti


Izvori

AgPress


Tagovi

Izvoz hrane Izvoz mesa Izvoz ulja Izvoz mleka Evropska komisija


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.