Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane
  • 06.07.2019. 08:00

Prognoze EK: Očekuje se dalji rast izvoza mesa, mlečnih prozvoda i maslinovog ulja

Izvoz svinjetine, govedine, maslinovog ulja i mlečnih proizvoda iz EU će nastaviti da se povećava tokom 2019. godine. Na povećanje izvoza svinjetine posebno utiče potražnja na kineskom tržištu, saopšteno je u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 139
  • 6
  • 0

Izvoz iz EU će nastaviti da raste u celini, dok proizvodnja svinjskog mesa ostaje stabilna. Proizvodnja žitarica će se tokom ove i sledeće godine oporaviti od prošlogodišnjeg niskog nivoa i dostići 311 miliona tona, ako se održe dobri vremenski uslovi. Proizvodnja pšenice treba da se poveća za 11% i dostigne 142 miliona tona. Proizvodnja ječma i kukuruza treba da poraste za 7% i 0,5%, dostižući 60 miliona tona i 69 miliona tona.

Izvoz maslinovog ulja iz EU skočio je tokom ove i prošle godine. Zahvaljujući povećanju proizvodnje od 4%. Što se tiče 2019/2020, očekuje se da će vremenski uslovi uticati na oporavak proizvodnje u Italiji i Grčkoj i održati rastući trend proizvodnje u Portugalu. Usled suše u Španiji bi moglo doći do pada proizvodnje i to ispod petogodišnjeg proseka. 

FAO: Svetske cene hrane snižene u junu

Rast i u mlečnom sektoru 

Proizvodnja breskvi i nektarina mogla bi da dostigne oko 4,1 miliona tona u 2019, što je povećanje od 4% u odnosu na 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima. Međutim, zbog jakih kiša i grada u nekim regionima, neće dostići rekordne nivoe iz 2017. godine. Ovo povećanje će doprineti oporavku izvoza EU, koji je opao za 38% u 2018. godini.

Što se tiče sektora šećera, za period 2019/2020, očekuje se da će proizvodnja dostići 18,3 miliona tona, što je povećanje od 4% u odnosu na prošlu godinu. Za tekuću kampanju 2018/2019, uvoz šećera se predviđa na istom nivou kao i izvoz iz EU, na 1,7 miliona tona.

U mlečnom sektoru trebalo da dođe do rasta proizvodnje mleka u EU od 1% u 2019. Pored toga, globalna potražnja za obranim mlekom u prahu je visoka. 

Ispod teksta pogledajte detaljan izveštaj Evropske komisije 

Proizvodnja govedine opada, ali izvoz raste 

Zatim, očekuje se da će proizvodnja govedine opasti za 1,2% u 2019. godini zbog smanjenja stada krava i malog broja goveda. Međutim, izvoz bi se trebao povećati za 15% u istom periodu.Proizvodnja peradi će nastaviti da raste u EU 2019. godine, povećavajući se za 2,5% nakon već snažnog rasta proizvodnje u 2018. godini. Ovo kontinuirano povećanje je zahvaljujući dobroj potražnji i visokim cenama.

Potražnja za svinjskim mesom trebala bi dovesti do povećanja izvoza EU ​​za 12% u 2019. godini. Taj rast potražnje dolazi posebno iz Kine zbog širenja afričke svinjske kuge u zemlji. Proizvodnja će ipak ostati stabilna u istom periodu, zbog smanjenog stada i ekoloških ograničenja. U 2020. godini očekuje se da će proizvodnja EU porasti za oko 1,4 odsto. 


Dokumenti


Izvori

AgPress


Tagovi

Izvoz hrane Izvoz mesa Izvoz ulja Izvoz mleka Evropska komisija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.