Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline i kupine
  • 08.04.2019. 16:00

Dogovorena ovogodišnja cena maline i kupine

Postignuta je saglasnost o rešavanju problema oko otkupne cene malina i kupina sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović i dodao da je dijalog pokrenut sa mrtve tačke.

Foto: Bigstock/yuris010
  • 963
  • 44
  • 0

Radović je, posle razgovora u Vladi Srbije, rekao da su se Brnabić i Nedimović složili da cena malina bude 139,3 dinara po kilogramu, bez troškova prevoza i marže, a cena kupina od 60 do 80 dinara, zavisno od sorte, i da će to predložiti Vladi Srbije.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović je rekao da je postignuta saglasnost o rešavanju problema oko otkupne cene malina i kupina sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, te da je time dijalog pokrenut sa mrtve tačke.

Malinari se udružili u Savez zapadne Srbije

Porez na osam odsto proizvođačima malina i kupina

Tražili su kako je dalje rekao, a prenosi Blic, da država pomogne da se uredi tržište i da se kontroliše ko i odakle uvozi maline i da se srpska malina obeleži kako se bosanska ne bi uvozila i prodavala sa oznakom srpskog porekla.

Proizvođači malina i kupina zatražili su kako je dalje pojasnio i da se porez na dodatu vrednost (PDV) od osam odsto vraća njima, a ne vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće.

Sa premijerkom Brnabić i ministrom Nedimovićem dogovoreno je da se do kraja sprovede otpis potraživanja na ime pomoći koju su proizvođači tog voća dobili 2013. godine u repromaterijalu, a zbog koga je deo njih tužen.

Dogovoreno je i da se formira, kako je rekao, komisija koja će kontrolisati zašto manji otkupljivači malina i kupina često nude više cene za to voće od vlasnika hladnjača koji ga izvoze.

"Brnabić i Nedimović su obećali i da će hitno poslati stručnjake da utvrde zašto se malina suši. Ne znamo da li je to posledica mraza ili neke bolesti", rekao je Radović.

2011. godine 13.500 hektara, a prošle 23.000 pod malinom 

Na Skupštini Srbije na sednici gde članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika Nedimović je ranije kazao da je država preuzela sve u prethodnom periodu da sa repromaterijalom, mineralnim đubrivom, preko nabavke goriva, smanji troškove za poljoprivrednu proizvodnju.

Nedimović je rekao da je u Srbiji 2011. godine bilo 13.500 hektara pod zasadima malina, uglavnom na prostoru zapadne Srbije, dok je 2018. godine 23.000 hektara pod zasadima malina.

"Vlada Srbije nikada neće bežati od ovog problema, ali tržište je jedino koje opredeljuje cenu", kazao je tada  Nedimović.

Vlasnici malinjaka daju zasade pod zakup

Kakva je situacija u Srbiji pokazuje i to što proizvođači u valjevskom kraju, nezadovoljni cenom maline u prethodne dve sezone, smanjuju proizvodnju tog voća, a vlasnici malinjaka, koji se ne bave poljoprivredom, a uložili su novac u malinjake dok je cena bila dobra, pokušavaju da svoje zasade izdaju u zakup.

Neisplativa proizvodnja krči malinjake po Srbiji

O tom problemu izvštavali su mediji, a pojedini vlasnici malinjaka, koji se inače ne bave poljoprivredom, i zasade su podigli pre nekoliko godina, zbog primamljive cene tog voća od dva evra po kilogramu, sada dobre zasade daju u zakup.

Međutim, uprkos tome što nude i do 80% odsto roda, oni teško pronalaze zakupce. Vlasnici malinjaka za zakup traže neku simboličnu cenu, čisto da se zasad održava, ali se i za to malo zainteresovanih javlja, preneo je nedavno RTS. 


Izvori

Blic


Tagovi

Cena maline Uzgoj maline Branisav Nedimović Savet za malinu Cena kupine Ana Brnabić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.